32
Следвайте ни

Възстановяват учредената от Дружеството на пазарджишките художници награда „Георги Машев“

viber icon

Тази вечер, пред най-светлия християнски празник Рождество Христово, в една наситена с много глобални промени и силни емоции година, Дружество на пазарджишките художници представя своята традиционна Годишна изложба като завършек на напрежението и трудностите в отиващата си 2021 г. Въпреки всичко вече 30 години ДПХ изпълва с послания и красота творческото пространство на галерия „Георги Машев“ на ул. „Втори януари“ 19 като морален стълб, който поддържа вярата ни, че създаваме истинските ценности на духовния ни живот. 

Тук отново сме заедно с любимите ни приятели, колеги и ценители, за да съпреживеем една магическа вечер с изкуството. Ще бъдат връчени за поредна година годишните награди на Община Пазарджик. Тази година се възстановява и учредената от Дружеството на пазарджишките художници награда „Георги Машев“. 

И тъй като ни предстои един прекрасен празник на входа ни посрещат „Ангелско сърце“ и  „Ангел“ на Елена Манчорова, които ни въвеждат в храма на изкуството“, за да представят творчеството на пазарджишките художници през последната година. В галерията са изложени творби в различни техники, жанрове и стилове. Участват 26 художника с 54 творения. Индивидуалността на авторите се вижда във всяко едно произведение, винаги разпознаваеми.

„Пътят“ на Бояна Попова ни повежда към: „Пътят на водата“ и „Плажа“ на Леон Бабачев, които преливат към „Пластове“-те на Катя Бажлекова. Целта на абстрактното изкуство е да постигне хармония чрез съчетаване на геометрични форми и цветове, които да предизвикат различни емоции и асоциации. Петър Бажлеков е верен на себе си в своите композиции, но винаги има нещо ново и различно в преплитането на цветните петна и форми, както е в „Процеси“ I и II. Закачливите и цветови форми в абстрактната композиция, могат да бъдат прекрасен детайл и акцент в интериора на дома или работното място. Това усещане е присъщо във всички творби с развихрена фантазия. От абстрактните „Композиция в синьо“ и „Композиция“ III на Илия Тончев в галерията, се пренасяме на изключително точния рисунък в живописните творби на Елеонора Хаджиниколова: „Петя“, „Кристина“, „Никол“, „Врагове преди да станат приятели“.

Имайки предвид сезона, ще видим един забележителен, реалистичен, акварелен „Зимен пейзаж“ на Петя Стойнова и интересния като колорит „Зимен пейзаж“ на Благовест Краев. В тихите вечери на зимата слушаме „Симфония в Ре мажор“ и „Дамски дует“ на Борис Резов, които създават „Настроение“ на Спас Киричев. „Муза“ I и II на Константин Анастасов и „Пегасът“ на Симеон Спиридонов, свързан с култа към музите, станал символ на поетическо вдъхновение, въодушевяват творците да пресъздават приказни сюжети, легенди и „Притчи“ (Симеон Спиридонов). „Легендите нашепват“ на Петко Спиридонов за „Ромео и Жулиета“ на Александра Кисовска, „Пасажът на Венера“ на Васил Петров, „Песента на Орфей“ и „Звездно цвете“ на Ангел Рашев. Димитър Маламски придава състояния и чувства на своите шлемове: Нагъл, Зъл, Глуповат. 

Говорейки за шлемове се сещаме за онзи странстващ рицар Дон Кихот, които живее заради идеалите на рицарското благородство да защитава слабите и угнетени, да се сражава с врага – „Дон Кихот в атака“ на Симеон Спиридонов и „Великани“ на Маргарита Иванова. Не е пропусната и „Дулсинея“ – дамата на неговото сърце. 

Новото поколение творци Мария Тодорина и Михаил Маламски ни представят творби в модерни, съвременни технологии в областта на дигиталната и компютърна графика.  

С носталгия по изминалия сезон с високи температури Петър Момчилов ни напомня за „Несебърско лято“ с приятните редуващи се морски вълни. Към това се прибавят топлите „Божури“ и „Пейзаж“ на Стоян Димитров

Настъпващият светъл христянски празник на Рождество Христово посрещаме с иконните образи „Богородица с младенеца“ на Благовест Краев, „Иисус Христос“, „Богородица Державная“ и „Рождество Христово“ на Светлана Гагова. 

Според християнските вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството. 

Да си пожелаем много здраве, творческо вдъхновение и чести срещи с изкуството на художниците от Пазарджик.

 

Маргарита Иванова – председател на ДПХ - Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?