Следвайте ни

Възродиха Празника на картофите след 20 г. прекъсване

viber icon

Празник на картофите събра след дългогодишно прекъсване отново във Велинград производители, кулинари, самодейци и много гости. Той бе дълго чакан. Неговото първо издание е точно преди 20 години, а днес традицията отново оживя. На площад „Н. Гяуров“ се събраха картофопроизводители от София, Благоевград, Самоков, Кюстендил, Перник, Копривщица, Пазарджик, Гоце Делчев, Банско, Ракитово, Велинград, Ихтиман и др.

Те представиха своята продукция, а освен тях имаше имаше щандове и на производители и представители на препарати за растителна защита, торове и земеделска техника. Кулинарите от Chef’s club Velingrad и ПГИТ „Алеко Константинов“ приготвиха вкусни ястия от картофи, които всеки можеше да опита. Най-малките се включиха в творителница „Детска картофена фантазия” и в забавни състезания и получиха прекрасни награди.

Основни организатори на събитието са община Велинград и Националната асоциация на картофопроизводителите. Сред официалните гости бяха народните представители Димитър Гечев и Даниела Малешкова, двама заместник-министри на земеделието и храните – д-р Лозана Василева и г-н Чавдар Маринов, както и областният управител Стефан Мирев, зам.-ИД на БАБХ Николай Роснев и Председателят на НАК Тодор Джиков.

В приветственото си слово заместник-кметът на община Велинград г-жа Светла Томова заяви „ Възраждането на този празник бе провокирано от значимостта на отрасъла, който дава поминък на много хора от нашия регион и страната, и това, че е близо до народната почит към земеделието. За няколко часа СПА-столицата на Балканите ще се превърне в столицата на една земеделска култура, която присъства на трапезата и зиме и лете, и в делник и в празник. Празникът е повод и за полезни срещи и контакти. Пожелавам на всички много здраве, празнично настроение и споделени мигове!“

В празничната програма, водена от Васко Мавриков, се включиха Мариета Патракиева и Янко Неделчев, както и местните самодейци от ПАНПТ „Чепино”, ПДЮАНПТ „Здравче-венче”, талантливите деца на ДЮВИШ „Звънче”, ВГ „Караоке” и КСТ „Импулс”.

Част от програмата на Празника на картофите във Велинград бе и кръгла маса,на която картофопроизводителите представиха своите проблеми. Председателят на Асоциацията Тодор Джиков подчерта, че комуникацията с институциите вече е на по-добро ниво и е наложително да се направи всичко за промяна на нормативната уредба, в полза на земеделците. Присъстващите картофопризводители поставиха проблеми, свързани с „връщането“ на начисления ДДС, монопола на големите търговски вериги , ниските изкупни цени и високите цени в търговската мрежа, фалшивите земеделци и др.

Заместник-министърът на земеделието и храните Чавдар Маринов каза, че във връзка с фалшивите земеделци проверките са постоянни и министерството работи за реалните земеделски производители. Той настоя до началото на следващия програмен период да бъдат създадени организации на земеделските производители, за да може след две години те да се възпоползват от европейското финансиране по различни мерки. Трябва да се подобри и отчетноста към ДФ „Земеделие“.

Срещата беше ползотворна, със заявка и през 2020 година да продължи обсъждането и решаването на проблемите в земеделието с участието на всички заинтересовани институции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?