Следвайте ни

Във Варвара си отдъхват: Вдигат последните бали с боклуци

viber icon

Вижда се краят на сагата с депонираните край септемврийското село Варвара боклуци.

Чрез личната си страница във фейсбук кметът на варварци Димитър Деянов изрази публично своята благодарност към собственика на имота и фирмата вносител на балите с отпадъци. „Те удържаха на думата си и последните бали с боклук вече се извозват в определения срок.”, отбеляза Деянов.

Припомняме, че на 22-ри януари тази година кметове и общински съветници от Септемврийско излязоха на протест срещу боклука край село Варвара.

Техният протестен лайтмотив беше събран в едно изречение: „Искаме да развиваме селски туризъм, а не да ставаме кофа за боклук”.

Демонстрацията се състоя пред депонираните боклуци на входа на Варвара до бившият Завод за стоманени тръби, като сред хората изразили гражданската си позиция бяха кметовете от подбалканските села в Септемврийско – Димитър Деянов(Варвара), Димитър Христосков(Ветрен дол), Пламен Темелков(Семчиново), Богданка Атанасова(Симеоновец), както и общинският по това време градоначалник Марин Рачев.

Неодобрението си показаха още общински съветници, представители на Инициативен комитет „Вън „спасителите” от община Септември”, жители на Варвара и други.

Всички те призоваха собственикът на боклуците "Екобулпак" АД, както и тези на терена - сем. Ичеви от с. Семчиново, да си ги вдигнат от там доброволно, а издалата разрешение за складиране РИОСВ да го отнеме.

Тогава варварския кмет обяви, че „това складиране на боклуци е абсолютно неприемливо за местното население, чието търпение е вече тотално изчерпано.” 20 дни след ясно изразената от кметовете на Варвара, Ветрен дол, Семчиново и Симеоновец гражданска позиция, че искат развитие на селския туризъм, а не сметище за боклуци, бяха забелязани и първите видими резултати.

На 11-ти февруари започна извозване на камарите с боклуци, стоварени край някогашния завод за стоманени тръби.

От фирмата депонираща до този момент въпросните бали дадоха обещание, че на есен площадката ще бъде напълно изчистена.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?