Следвайте ни

ВАС потвърди: Стойно Чачов губи поста си като кмет на Стрелча

viber icon

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на административните магистрати в Пазарджик и Общинската избирателна комисия в Стрелча, с което кметът на града Стойно Чачов беше отстранен от поста си. Делото по казуса беше гледано във ВАС още на 12 март, но вероятно заради извънредната работа и в съдилищата решението е оповестено едва сега.

Спорът пред Темида започна през декември след подаването на сигнал  от бивш кмет на Стрелча - Ильо Ильов. Оказа се, че Стойно Чачов, чиито правомощия Общинската избирателна комисия преждевременно прекрати ден преди Коледа миналата година, изгуби кметското място заради нарушение на закона - след избирането си на 3 ноември 2019 г. е трябвало в едномесечен срок да прекрати участието си във фирма "Българска федереция по белот" ЕООД, на която е 100-процентов собственик и управител. Чачов е бил управител на учредената от него фирма и по време на целия си първи мандат. Това обстоятелство той не е посочил в декларациите си пред Сметната палата в началото и на двата си мандата, а е предприел действия по прехвърляне на дяловете си в търговското дружество едва на 18 декември 2019 г. - ден, след като е подаден сигналът срещу него за нарушение. 
Стойно Чачов обжалва решението на ОИК пред Административен съд - Пазарджик, който отхвърли жалбата и го осъди да заплати на Общинската избирателна комисия в Стрелча направените по делото разноски в размер на 500 (петстотин) лева. А сега решението е потвърдено окончателно и от ВАС.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?