32

ВАС потвърди: Близо 400 хил. лв. ще плати велинградската болница на НЗОК

Решението е финал на скандала с фалшиви дипломи на част от лекарите

Близо 400 хиляди лева ще трябва да върне МБАЛ-Велинград на НЗОК. Това гласи окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което изцяло потвърждава становището на административните магистрати в Пазарджик от 10 декември миналата година. Наказанието е финал на скандала, разразил се след разкрития на прокуратурата за лекари с фалшиви документи за квалификация.
Казусът е гледан от ВАС по жалба от МБАЛ-Велинград срещу писмена покана от Здравната каса в Пазарджик за възстановяване на неправомерно получени суми за 2020 г. - 368 804,30 лева по клинични пътеки и 24 961,20 лева за медицински изделия, или общо почти 394 хиляди лева.
Констатирано е, че лекарите, вписани като извършители на медицинската дейност по клинични пътеки не отговарят на изискванията за изпълнение на процесните клинични пътеки с оглед на доказателствата за медицинската им квалификация и изискванията на медицинските стандарти, приложими към момента на извършване на дейността - казва се в решението.
Съдът е разгледал по същество жалбата, която приел за неоснователна и я отхвърлил. Установеното от фактическа страна приел за подкрепено с доказателствата по делото, като не приел медицинската експертиза по отношение квалификацията на един от лекарите, като коментирал представените писмени доказателства за него и приел, че не могат да удостоверят квалификация според изискванията на медицинския стандарт за лечение по клинични пътеки.
От ВАС се произнасят, че възраженията на болницата са неоснователни - към решението са изложени мотиви, обосновани на доказателствата по делото. Дружеството е осъдено да плати и разноските за юрисконсултско възнаграждение на Здравната каса.
Нарушенията излязоха наяве през 2020 година, когато след проверка на прокуратурата и Икономическа полиция тогавашният управител на МБАЛ-Велинград д-р Жеко Чешмеджиев бе отстранен от поста си. Беше установено, че има незаконно получени пари от НЗОК за дийност по клинични пътеки, изпълнена на базата на фалшиви документи. Сред тях бе и удостоверението на самия д-р Чешмеджиев за специалност "Здравен мениджмънт".
В доклад до Общинския съвет на града един от временно назначените управители след отстраняването на д-р Чешмеджиев се казваше, че срещу лечебното заведение са заведени седем дела за фалшиви сертификати, а общата стойност на исковете е 520 000 лева. В документа се споменаваше още за 20 души от персонала, които получават заплати, без да ходят на работа, както и за кадри без квалификация, назначени на несъответстващи позиции. Както и за още доста нередности, за които до момента не се знае извършени ли са проверки и какво  установено.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?