32
Следвайте ни

ВАС: Кметът на Ракитово Костадин Холянов е бил в конфликт на интереси

viber icon

С окончателно решение от вчера Върховният административен съд потвърди, че кметът на Ракитово Костадин Холянов е бил в конфликт на интереси. Казусът е гледан по жалба на Холянов срещу решението на Административния съд в Пазарджик, с което пък бе частично потвърдено това на Антикорупционната комисия от 29 юли 2020 година. 
То гласи, че е бил установен конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. 
В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.
КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.
Решението на административните магистрати обаче признава за основателна само част от кметската жалба, като отменя отнемането на двете цитирани суми, едното обвинение в конфликт на интереси и едната от наложените глоби от 5 бона, свързана с подписаните платежни нареждания през май, юли и ноември 2019 г.
За останалите нарушения, констатирани при договори за доставка на горива с фирма на сина му в края на 2018 г., има установен конфликт на интереси, затова и втората глоба от 5000 лева, наложена на Костадин Холянов, остава в сила.
Решението на ВАС не може да бъде обжалвано. Следва процедура, която вече ни е позната от други сходни случаи с други местни управници - искане за отстраняване от поста, по което трябва да се произнесе Обшинската избирателна комисия. То също може да бъде обжалвано, а ако бъде потвърдено, в Ракитово ще има частични предсрочни избори.
Припомняме, че по подобни обвинения от постовете им бяха отстранени и други общински кметове - Марин Рачев от Септември и Стойно Чачов от Стрелча. Така се случи и с няколко кметове на села, забравили на свое име фирми или трудили се по договор във фирми на роднини, докато заемали и публична длъжност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоичков

Стоичков

13.11.2021 | 18:03

От материалите които бяха публикувани в медиите се разбра,че цялата околия знае за тези далавери,но видите ли месния дерибей обжалва наложените му наказания и продължава да кметува,това са парадоксите на местното самоуправление.Свалянето му от длъжност е най малкото наказание,за такива действия трябва да понесе и наказателна отговорност и да му отнемат имуществото придобито през годините на кметуване.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?