32

В „Уни Хоспитал“ успешно се поставят пейсмейкъри

Повече от три години специалисти в инвазивния сектор на Отделението по кардиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ поставят успешно пейсмейкъри на пациенти с ритъмно-проводни нарушения.  

Кардиостимулацията е лечебна процедура, при която се имплантират различни стимулиращи системи (стимулатор и електрод), за лечение на пациенти с тежки ритъмно-проводни нарушения на сърцето. Към метода кардиостимулация спадат и по-високотехнологичните системи, като кардиовертер дефибрилатори и ресинхронизиращата кардиостимулация. При извършване на медицинската дейност кардиостимулация се съчетават хирургически и инвазивни дейности, чрез които под ключицата на пациента се имплантира пейсмейкърът. У нас терапията се провежда в 17 клиники в големите градове, като в област Пазарджик, „Уни Хоспитал“ е единственото лечебно заведение, в което се извършва.

Дейността на Отделението по кардиология включва:

·       Имплантация на постоянни пейсмейкъри – тип РМ (VVI, VVI – R, VDD, DDD, DDD – R)

·       Имплантация на автоматичен кардиовертер-дефибрилатор – ICD (еднокухинни и двукухинни)

·       Ресинхронизираща терапия – CRT – P

·       Имплантация на ресинхронизираща система за стимулация с кардиовертер дефибрилатор – CRT – D

·       Имплантация на електрокардиостимуратори, които са съвместими с IMR (Ядрено-магнитен резонанс)

В момента НЗОК покрива 100% от стойността на устройствата с изключение на ICD и CRT-D където реимбурсацията от НЗОК е частична. За имплантирането на устройството са необходими два дни болничен престой. Възстановяването е бързо и още на следващия ден след имплантацията пациентът може да се обслужва сам и да се върне към всекидневието си. Устройството може да остане в човешкото тяло до 10 години, като през това време работи със специална литиева сребърно-ванадиева хибридна батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

Два пъти годишно пейсмейкърът трябва да бъде проверяван от специалист по кардиостимулация, а през останалото време пациентът се наблюдава от личния лекар и кардиолог. В „Уни Хоспитал“ ежемесечно се провеждат консултативни прегледи за пациенти с пейсмейкъри. 

За допълнителна информация: 0357/88 581

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Читстел

Читстел

27.01.2022 | 14:18

Банкомати,да нямаш вече вяра на никой.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?