Следвайте ни

В Стрелча опитват да спасят розопроизводството с дарителска кампания

viber icon

Община Стрелча и  Сдружение „Българска розова долина” инициираха кампания за спасение на традиционния семеен поминък – розопроизводството в Стрелча, Клисура и Средногорието.

Инициативата „SOS Българска роза” за възраждане на бранша, прославил България по света, възниква в годината на „най-тъжния розобер” – 2021-ва. Съкрушителните факти за изчезващата българска роза, сред които и тревожната статистика, че от 300 регистрирани розопроизводители в Стрелча през 2021 г. са работили едва 150,  провокират общината, розопроизводители и доброволци да предприемат действия за подпомагане на над 350 семейства с розови масиви от най-засегнатите райони.

Стартиращата кампанията „SOS Българска роза” има за цел да събере 190 000 лева до края на 2021 г., с които да бъде  компенсирана отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат.

Със съдействието на кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов на 25 август доброволците на благородната кауза поставиха щанд във фоайето на сградата на Общинска администрация с козметични продукти и кутия за дарения. 

Общинското ръководство твърдо застава зад справедливите искания на розопроизводителите и подкрепя всички инициативи, насочени към възстановяване на бранша от тежките удари през последните 3 години. Още по време на розобера  Община Стрелча инициира протестна декларация до служебното правителство от стрелчанските розопроизводители.

Общинска администрация – Стрелча призовава гражданите и гостите да подкрепят българското розопроизводство, като закупят от продуктите с кауза на „SOS Българска роза”, приходите, от които 100% са за инициативата или да дарят по сметка BG37 UNCR 7000 15244 78370.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?