Следвайте ни

В Септември направиха паметник на уважаван лекар

viber icon

Мемориал на уважаван заради пословичната си всеотдайност лекар от Септември Йордан Петров, или Данчо Лъвчето, бе издигнат вчера пред поликлиниката в града. Облагородена е и зоната около здравното заведение, монтирано е ново улично осветление, съобщиха от общината. 

Припомняме, че през юли миналата година Йордан Петров бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Община Септември“ по предложение на инициативен комитет, събрал подкрепата на хиляди хора под това искане. През пролетта на 2019-та пък бе поставено паметна плоча на всеотдайния фелдшер - в навечерието на Деня на здравната помощ. Барелефът е в поликлиниката в града, където медикът е работил 30 години.

Йордан Петров е роден на 22 ноември 1944 година в Септември. Става фелдшер по време на военната си служба. След като се уволнява, за кратко работи в град Белово, скоро се премества в родния си град и посвещава живота си на пациентите. Печели уважението на лекарите, с които работи, с уменията си на отличен диагностик и терапевт. Местните го помнят като харизматичен човек, умеещ да предразполага дори децата. И като безкористен професионалист, готов да пожертва от времето си, за да помогне на нуждаещ се, без да търси или дори отказвайки отплата.

През 1989 година става част от първия демократично избран общински съвет. Скоро обаче е разочарован от политиката и окончателно се оттегля от нея, отдавайки се изцяло на призванието си да лекува хората.

Снимки - Иван Терзов.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?