Следвайте ни

В региона: Две трети от КОВИД леглата са заети

viber icon

Две трети от местата в КОВИД отделенията към болниците в региона са заети. Това показва справка на РЗИ, направена по запитване на "Марица" към 5 август, като здравните експерти поясняват, че ситуацията е динамична и се променя с всеки изминал ден.

Повод за запитването ни станаха ширещите се слухове, че всички легла в специализираните структури за лечение на пациенти с коронавирус са препълнени. Обобщените данни на Здравната инспекция обаче опровергават тази апокалиптична картина. От общо 61 места заетите са 41, 20 могат да поемат други нуждаещи се от болнична помощ. Има и жители на областта, приети в здравни заведения в други региони, уточняват от РЗИ.

Най-много са местата за пациенти с КОВИД в Областната болница - 33, от които 16 са незаети. В Специализираната белодробна болница в Пазарджик и "Уни Хоспитал" - Панагюрище са по 5, всички са пълни. В МБАЛ Велинград от 8 легла 3 са свободни, а в МБАЛ "Проф. Димитър Ранев" са разкрити 10 места, 1 е заето.

Прави впечатление, че в статистиката не се споменават частните болници в региона, не става ясно дали в тях все още се поддържат КОВИД отделения или поне дали имат готовност да приемат такива пациенти, ако в Пазарджишко се стигне до свръхнатоварване при взрив на заразените.

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени лечебните заведения, съответните структури и минималния брой легла в тях за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и за интензивно лечение, казва се още в отговора на РЗИ. Броят на местата зависи от среднодневния брой на новорегистрираните заразени за последните 7 дни. 

В изпълнение на заповедта РЗИ организира, координира и контролира осигуряването на необходимите легла. Всекидневно се изисква от лечебните заведения да предоставят данни за свободните и заетите места в КОВИД отделенията.

От текста става ясно още, че продължава и контролът по спазване на въведените в страната противоепидемични мерки, както и за това дали се спазва наложената карантина на контактни лица. Извършени са 1175 проверки, наложени са 16 акта, издадени са 383 предписания за задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?