Следвайте ни

В Ракитово: Децата от ВУИ и самодейците празнуваха заедно Коледа

viber icon

Между момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово и самодейците от читалище „Будилник 1898” – Ракитово винаги е имало привличане и симпатия. Може би защото децата от ВУИ са едни от най-добрите актьори на сцената на живота. Те обичат играта, но понякога в живота техните интерпретации и лудории надхвърлят рамката на правилата. Копнеят да бъдат забелязани от своите близки, от хората. В същото време през годините на над полувековното си съществуване много от педагозите и служителите от ВУИ винаги са били самодейци. Такива са патронът на училището Ангел Узунов и учителят Милош Зяпков, които са режисьори и актьори на част от постановките на читалище „Будилник 1898”. Такива са бившият директор на училището Александър Зарев, учителите Димитър Ташев и Георги Цигов, които са оставили следа в историята на читалището. И днес тази традиция продължава – на сцената са служителят Георги Балкански и учителят Свилен Топчиев.

Идеята за съвместна коледна програма във ВУИ е на учителката Надежда Цигова–Димова. Тя я споделя с Мария Гергененова – секретар на читалището и самодеец. Идеята е приета и веднага започва подготовка на сценария. Предвижда се малък рецитал с коледни стихове, няколко скеча, томбола и много подаръци. Цялата програма не трябва да е повече от един час, за да се задържи вниманието на момчетата. 

Рециталът е подготвен от учителите Свилен Топчиев, Надежда Цигова-Димова, Петър Петров. Съдействие оказват психологът Мариана Пелева и ресурсният учител Сузана Тронова. Между рецитаторите са: Любомир, Камен, Ивелин от V кл.; Асен, Божидар, Слави от VІ кл.; Денис, Сандо от VІІ кл.; Дамян, Димитър, Стефан от VІІІ кл. и Николай от ІХ кл. Момчетата отново се представят добре и са изпратени с бурни аплодисменти. 

Със скечовете се заемат Мария Гергененова и Надежда Цигова–Димова. Мария подбира три скеча: Снежанка, която отслабва с помощта на диетолог; полицай, който арестува Дядо Коледа, защото го мисли за крадец на играчки; клас от немирни момчета и „изтрещяла” учителка. 

Г-жа Цигова-Димова подбира немирните момчета: Гюнай и Теодор от ХІ кл.  и Махмуд от ХІІ кл. и започва репетиции с тях. Взема участие и леля Цветка, която бие звънеца за начало на часа. Когато момчетата научават текста подготовката на мизансцена и последните уточнения се правят с Мария Гергененова, която играе ролята на учителката. Въпреки, че е първото им излизане на сцена като артисти, момчетата се справят много добре. В този момент всички деца от публиката им завиждат и си представят, че са на тяхното място. Дълги, нестихващи аплодисменти, са наградата и за самодейката Мария Гергененова, която след тържеството казва, че това няма да е последното съвместно представление.

Скечът за Снежанка и диетолога се представя от самодейката с най-много опит в самодейна театрална трупа „Нишан” към читалище „Будилник 1898” Нина Левтерова и самодееца и учител във ВУИ Свилен Топчиев. Появата на Снежанка с ефирна рокля и майсторството на г-жа Левтерова, пресъздавайки любимия на децата образ, предизвикват истински фурор в столовата на училището, превърната в театрален салон. 

Автор: Свилен Топчиев, учител във ВУИ "Ангел Узунов"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?