32

В Пещера почетоха 145-годишнината от освобождаването си

В Пещера бе отбелязано Освобождението на града от османско робство. На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на руските, украинските, белоруските, румънските, финладските войни и българските опълченци, пред подвига на нашите съграждани, участвали в Руско-турската война.

На тържествената церемония присъстваха десетки родолюбиви жители, ученици, общественици, политици, които се поклониха пред обновения паметник на капитан Николай Сафонов.

Първото руско войсково поделение което влязло в града на 19 януари като  освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани, топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Кметът на Община Пещера подчерта в словото си, че обновяването на паметника, станал средоточие за честванията в града, е дължима чест към кап. Сафонов и делото на всички герои. "Пещера не е получила свободата си даром, не забравяйте никога, че цената на нашата Свобода бе твърде висока! Нека предадем на поколението след нас нужното уважение и респект към делото на българските опълченци и хилядите руски воини.", каза Младенов.

За онези дни припомни заместник-кметът Гълъбина Карамитрева. Както повелява традицията, градоначалникът Йордан Младенов и признателните пещерци поднесоха венци и цветя на паметника на руския воин. На паметника сведоха глава и ветерани от войните, членове на Общ. съвет на СОСЗР.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878г., генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота капитан Софонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира смъртта си и е погребан в двора на храма "Св. Димитър" в Пещера.

Паметта на загиналите за свободата на Пещера беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание. В официалното честване, организирано от Община Пещера, което е част от Календара на културните събития, Почетният караул на паметника от комитет „Родолюбие“ и Нейчо Дечев възпроизведе изстрели в памет на загиналите.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?