32
Следвайте ни

В Пещера издигнаха мемориална арка на Михаил Такев

viber icon

Декоративна мемориална арка, посветена на големия български политик и военен деец Михаил Такев, издигнаха в родния му град Пещера. Това е поредният обект в Алеята на славата - един от местните патриотични проекти, осъществяван по идея на д-р Николай Пенев, председател на Общинския съвет. Наскоро в града бе поставена първата за региона пейка-книга - тя пък припомня подвига на спасителя на Пещера Осман Нури.

Паметната арка включва масивна основа от фибростъкло, в която са оформени кашпи за декоративни растения. От крайните се издига красива роза, която пълзи по метална дъгообразна конструкция. Местните виждат символичен знак в това, че точно в деня на поставянето на арката розата разцъфтяла.

Михаил Такев е роден на 10 март 1864 година в Пещера. Той е български военен и политик, лидер на Демократическата партия. Бил е министър на вътрешните работи през 1908-1910 година, а в следващите две години - министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията, както и депутат в осем обикновени Народни събрания. Подписът му фигурира върху Манифеста, с който се обявява независимостта на България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?