Следвайте ни

В Пазарджишко: 72 пожара от началото на отоплителния сезон

viber icon

   Опасността от възникване на пожари през есенно-зимния сезон идва от това, че масово започват да се използват различни по вид отоплителни уреди. 

  Причините за възникване на пожари са от най-различно естество, но най-често срещаните това са: късо съединение в електрическите инсталации, технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, небрежност при боравене с открит огън от страна на гражданите, при зареждане и запалване на отоплителни уреди на твърдо гориво, както и паленето на растителни отпадъци в близост до жилищни сгради и селскостопански постройки в края на отоплителния сезон. 

  Оставянето без надзор на малки деца в помещения с монтирани отоплителни уреди на твърдо гориво и газ пропан-бутан крие сериозна опасност от възникване на пожар или задушаване с въглероден оксид. 

  Строителна неизправност на сградите, като вградена греда в комин е друга честа причина за възникване на пожари по време на есенно-зимния сезон.

  Преминаването от отопление на твърдо гориво или пропан бутан, към използването на ел.енергия  на различни по вид електрически отоплителни и нагревателни уреди в неоразмерени ел.инсталации, с невъзможност за поемане на големи натоварвания, също крие опасност от възникване на пожари. 

  Статистиката показва, че много от причините за възникването и последващото развитие на големи и сложни пожари в жилищните сгради се дължи на голямото струпване на горими материали и отпадъци в подпокривните пространства, мазета, сутерени, стълбищни клетки и други. Често пъти при такъв възникнал пожар се задимява цялата сграда, пожарът обхваща голяма площ, развиват се високи температури и се усложнява значително евакуацията на живеещите в сградата, както и действията на дежурните екипи от РС”ПБЗН”.

  Устройването на навеси долепени до жилищните сгради и съхраняването в тях на дърва, въглища, сено, слама и т.н., монтирането на нестандартна ел.инсталация в тях, са други най-често срещани нарушения на противопожарните правила. 

 

От началото на отоплителния сезон в периода 01.11.2019г. до момента на територията на областта са възникнали общо 72 пожара от които 64 без преки материални загуби и 8 с преки материални загуби.

 

 

Какво трябва да знаят гражданите за недопускане на пожари:

 

         - използвайте само стандартни и технически изправни отоплителни и нагревателни уреди;

        - не оставяйте без наблюдение деца сами в къщи;

        - не претоварвайте електрическата инсталация и не подсилвайте предпазителите в ел. таблата;

        - проверете състоянието на електрическите инсталации, особенно откритите, които минават по горими конструкции в селскостопанските сгради, тавани, мазета, навеси и други;

       - почистете от горими отпадъци сутерените, мазетата, стълбищните клетки, подпокривните пространства на сградите, не съхранявайте горими материали в стълбищата;

       - не устройвайте навеси и други леки постройки за съхраняване на леснозапалими материали долепени до жилищните сгради ;

       - не разпалвайте печките с твърдо гориво с леснозапалими и горими течности ;

       - използвайте само стандартни и технически изправни газови нагревателни и отоплителни уреди, технически изправни и стандартни редуцир вентили и  газови бутилки за пропан бутан;

- монтирайте отоплителните уреди на разстояние от горими конструкции указано от фирмата производител, но не по-малко на 80 см., а там където е невъзможно е необходимо да се поставят и негорими защитни екрани.

 

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?