Следвайте ни

В Пазарджик: Тръгна петиция против обгазяването със свинска тор

viber icon

Будни пазарджиклии стартираха в социалните мрежи петиция против обгазяването на Пазарджик от свински фекалии. „Марица” следи проблема от дълго време. 

Последния залп от недоволството на жителите в областния център беше в средата на лятото, когато в продължение на седмици във въздуха на Пазарджик се носеше непоносима смрад от свински изпражнения. 

„Топката” бе изпратена до местната екоинспекция, чиято последваща проверка пък установи, че зловонията идват от наторени ниви от свинеферма в местност „Фазанарията” край града, обяви тогава директорът на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев.

Експертите установиха, че собствениците на свинекомлекса по пътя за село Бошуля имат сключен договор с кооперация за наторяване на ниви. 

“Нямаме основание да санкционираме свинекомплекс, ако той работи нормално и не е допусната авария. При инспекцията не са забелязани разливи от торохранилището, нито други нередности”, твърди Костадин Гешев.

По думите му през годините имало много сигнали за неприятна миризма в района, но този път действително тя е по-силно усещаща се.

В предишни случаи е установявано изтичане от ямата, но то своевременно е прекратявано от оператора. Вентилационната система на фермата често разнася миризмата при ветровито време на километри разстояние, но това не е наказуемо, твърдят от РИОСВ.

Дейностите по наторяване на земеделските земи и контролът над животновъдните обекти, не е в обсега на екоинспекцията, затова сигналите са прехвърлени и към Областната дирекция по безопастност на храните с директор д-р Петко Митев. 

От ОДБХ - Пазарджик извършиха проверка по сигнал, постъпил от РИОСВ - Пазарджик, за неприятни миризми с източник в м. „Кипира”. Установено било, че през август е направено наторяване с течен оборски тор на земеделски земи в същата местност на площ от 200 декара.

В момента на инспекцията площта е обработена и е извършено заораване на течния оборски тор.

Въпреки всички проверки, предписания и предприети действия и към днешна дата жителите на Пазарджик продължават да усещат чрез обонянието си миризмата на животинска тор.

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Петрова

Петрова

15.09.2020 | 00:22

Защо трябва да е течен тор?От сега ли се тори с животински тор?От време но се е събирал на камари да съхне след което е разбиван и разхвърлян по нивите сух на есен .Постепенно с дъждовете се усвоява .Сега какви ги вършат?От канализацията директно ще започнат да заливат земята!Що за хора ги мислят тези бисери?

Отговори
0 0
MAKARON

MAKARON

09.09.2020 | 15:54

TAKA E PO EVROPA

Отговори
1 0
Тор ли...

Тор ли...

09.09.2020 | 15:37

Наистина миризмата е непоносима вечер, когато си източват фекалиите в канала. За какъв тор по нивите говопят и вентилационни системи, нама вятър, има само воня! На идиоти ли ще ни правят ? Някой пак се е откупил и сега си извислят причини! Как пък всяка вечер по едно и също време вонята се разнася, да не може да се диша нормално! ?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?