Следвайте ни

В Пазарджик: Ресторантьорите масово бягат от схемата „60/40”

Борсата е работещият вариант за работниците

viber icon

От днес е актуална възможността за кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата "60/40" за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването.

Припомняме, че това бе една от икономическите мерки на кабинета в пакета му за подпомагане на бизнеса след щетите, които предприемачите търпят от извънредното положение и затварянето на редица сектори. 

Екип на „Марица” провери доколко основната част от  пазарджишките ресторантьори и собственици на заведения ще се възползват от тази мярка.

„От 1-ви април работниците ми са борсата. По тази схема математиката просто не ми излиза. Не ми е изгодно. Обясних им от икономическа гледна точка нещата на хората и мисля, че те ме разбраха. Не работим вече 20 дни и не знаем още колко по 20 ще продължи това. Просто ще чакам по-добри времена”, коментира собственикът на р-т „Скорпио” Георги Бойков. 

Неговото заведение бе едно от най-предпочитаните до началото на кризата и се радваше на сериозно посещение. Бойков осигуряваше хлябът на над 20 души.

„Тази схема не е работеща. От 13-ти март аз нямам приходи и не знам докога ще бъде така. Ако почна да плащам за лудо 60 %-та от възнаграждението на работниците и цялата осигурителна тежест, къде отивам?”, попита риторично друг ресторантьор – Николай Острев от „Авангард”. Гостилницата му бе сред най-посещаваните в Пазарджик. С кетъринга той даваше работа на над 40 души зает персонал. 

„В момента тези хора са в неплатен отпуск, но до 1-2 дни ще решим какво правим, защото няма как стоят без пари. Най-вероятният изход е трудовата борса, където все пак ще вземат 60 %-та от осигурителния си до момента доход”, сподели плановете си шефът на р-т „Авангард”.

Неговият колега Димитър Генов, собственик на ресторант „Гарден” до гимназията разкри, че засега стиска зъби, но „мазнинката” му е изтъняла и трудно ще издържи още дълго време. 

„Ще се опитам да задържа доколкото мога персонала с надеждата, че скоро тази мъка ще отмине. Борсата ми е последния вариант, но пък със сигурност няма да се възползвам от схемата „60/40”, защото не ми е по джоба. Консултирах се с финансисти и ми казаха въобще да не се занимавам с това”, призна Митко Генов. 

От управата на най-стария пазарджишки ресторант „Тракия” съобщиха, че също няма да се възползват от схемата „60/40” по прозаичната причина, че на фона на нулевите приходи не е обосновано да се правят разходи.

Заетите в комплекса на хотела и ресторанта служители са над 30. В момента там се чистят отпуски, след което трудовата борса е най-вероятният изход за голяма част от тях.  

С понижен тонус живуркат в кризата и представители на заведенията за бързо хранене – дюнери, гируси и пицарии. 

При тях бе разрешена опцията да работят „на гише”, но това редуцира до минимум наетият персонал, тъй като и поръчките паднаха в десетки пъти. 

Примерите са много оборотните до скоро „Фурната”, „Джиро Ленд” и „Грил Шеф”. Собствениците на последния обект даже са взели радикално решение да продадат бизнеса си.

Обява за това се вижда на фасадата на заведението. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тони Монтана

02.04.2020 | 12:42

Що ли не работи тая схема ?... Две "виШи" имам и една мегЕстратура и пак не се сещам, а и цял живот съм чиновник и това не помага ! Чудя се като се пенсионирам , дали да не си отворя едно кафе или ресторантче ?...

Отговори
0 0

Мето

02.04.2020 | 11:21

Комсийски да го духаш,мастиьо нежна!

Отговори
0 0

Мето

02.04.2020 | 11:15

Ако не се съгласявате да бачкате на минимални осигурителни доходи,ощетявайки собствената си държава и правейки богатите тарикати,още по-богати,сега щяхте да отидете да борсата и да получавате прилични пари лежейки си у дома.Как не разбрахте,че не може само да се лъже и краде.Винаги идва Видов ден рано или късно....Честито!

Отговори
0 0

Ичиргу боила

02.04.2020 | 09:31

Търпят загуби да. Но както се изкарват мъченици много не ми се вярва. Нека някой да каже една оборотна дюнерджийница какъв оборот правеше преди ковид 19. А сега нямали да плащат и на персонала. И то големите пари. Алчността край няма.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?