В Пазарджик: Ресторантьорите масово бягат от схемата „60/40”
Борсата е работещият вариант за работниците
- 13:54, 01.04.2020
- 14:38, 01.04.2020
- 10 925
- 4
От днес е актуална възможността за кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата "60/40" за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването.
Припомняме, че това бе една от икономическите мерки на кабинета в пакета му за подпомагане на бизнеса след щетите, които предприемачите търпят от извънредното положение и затварянето на редица сектори.
Екип на „Марица” провери доколко основната част от пазарджишките ресторантьори и собственици на заведения ще се възползват от тази мярка.
„От 1-ви април работниците ми са борсата. По тази схема математиката просто не ми излиза. Не ми е изгодно. Обясних им от икономическа гледна точка нещата на хората и мисля, че те ме разбраха. Не работим вече 20 дни и не знаем още колко по 20 ще продължи това. Просто ще чакам по-добри времена”, коментира собственикът на р-т „Скорпио” Георги Бойков.
Неговото заведение бе едно от най-предпочитаните до началото на кризата и се радваше на сериозно посещение. Бойков осигуряваше хлябът на над 20 души.
„Тази схема не е работеща. От 13-ти март аз нямам приходи и не знам докога ще бъде така. Ако почна да плащам за лудо 60 %-та от възнаграждението на работниците и цялата осигурителна тежест, къде отивам?”, попита риторично друг ресторантьор – Николай Острев от „Авангард”. Гостилницата му бе сред най-посещаваните в Пазарджик. С кетъринга той даваше работа на над 40 души зает персонал.
„В момента тези хора са в неплатен отпуск, но до 1-2 дни ще решим какво правим, защото няма как стоят без пари. Най-вероятният изход е трудовата борса, където все пак ще вземат 60 %-та от осигурителния си до момента доход”, сподели плановете си шефът на р-т „Авангард”.
Неговият колега Димитър Генов, собственик на ресторант „Гарден” до гимназията разкри, че засега стиска зъби, но „мазнинката” му е изтъняла и трудно ще издържи още дълго време.
„Ще се опитам да задържа доколкото мога персонала с надеждата, че скоро тази мъка ще отмине. Борсата ми е последния вариант, но пък със сигурност няма да се възползвам от схемата „60/40”, защото не ми е по джоба. Консултирах се с финансисти и ми казаха въобще да не се занимавам с това”, призна Митко Генов.
От управата на най-стария пазарджишки ресторант „Тракия” съобщиха, че също няма да се възползват от схемата „60/40” по прозаичната причина, че на фона на нулевите приходи не е обосновано да се правят разходи.
Заетите в комплекса на хотела и ресторанта служители са над 30. В момента там се чистят отпуски, след което трудовата борса е най-вероятният изход за голяма част от тях.
С понижен тонус живуркат в кризата и представители на заведенията за бързо хранене – дюнери, гируси и пицарии.
При тях бе разрешена опцията да работят „на гише”, но това редуцира до минимум наетият персонал, тъй като и поръчките паднаха в десетки пъти.
Примерите са много оборотните до скоро „Фурната”, „Джиро Ленд” и „Грил Шеф”. Собствениците на последния обект даже са взели радикално решение да продадат бизнеса си.
Обява за това се вижда на фасадата на заведението.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни