32

В очакване на трудна зима: Паническо търсене на дърва взриви цените до 220 лева за кубик

До 220 лева за кубик достигнаха дъбовите дърва за огрев при някои търговци в Пазарджик. Ако се поръчат сега, може да бъдат доставени най-рано след седмица. А какви ще са цените тогава, не се знае. Или поне така твърдят собственици на складове.

Проверка на “Марица“ показа, че дъбови и букови дърва могат да се намерят и по 160-180 лева - такива цени са посочени в обяви в интернет. Част от продавачите предлагат и доставка, като уверяват, че всичко е законно.

Факт е обаче, че истерия има, щом се е стигнало до “листи на чакащите“ в складовете. Междувременно в редакцията ни се получиха няколко обаждания от различни общини - Пазарджик, Брацигово, Панагюрище. Притеснени хора казват, че са дали заявки за дърва още преди месец, но сечта била спряна и нямало доставки. Мнозина се притесняват при очакваните кризи с газа и тока, че ако ги оставят и без дърва, са обречени да мръзнат. Настояват държавата да се намеси и да се спрат доставките за фабрики - производители на хартия, за да се снабдят с гориво приоритетно домакинствата.

“Доста хора явно се връщат към отоплението на дърва заради цената“, коментираха пред репортер на “Марица“ служители на Горското стопанство, които също наблюдават наплив на границата на истерия. И там обажданията са всеки ден със същите въпроси и тревоги.

Дългогодишни кадри от системата споделят наблюденията си, че всяка година през септември се стига, ако не до истерии, то поне до скандали - тогава всички се сещат да търсят гориво, а няма как да се добият достатъчно дърва само за един месец. На фона на това от година на година секачите намаляват, а фирмите с разрешителни за добив са подложени на изнудване в опит да намерят хора за тежката работа в гората. По-високите разходи неминуемо се отразяват и на цената за потребителите.

Няма забрана за сеч и тя не е спирала, уверяват още от Горското, като допълват, че тази есен са добити много повече дърва за огрев, но те пак не са стигнали за всички желаещи. Затова в момента с приоритет се снабдяват социално слабите и възрастните хора, като се работи по списъци от кметовете и с тяхно съдействие. Горските са убедени, че и тази истерия ще мине и всичко ще си застане на мястото, затова не е нужно хората да се презапасяват.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Поповица

Поповица

26.09.2022 | 15:49

В нашия склад край село Поповица има колкото. Искате дърва и са нацепени даже.

Отговори
1 0
Електра

Електра

26.09.2022 | 09:06

Браво на Краднелия Нинова, обеща евтини дърва за дебилите и изпълни обещанието си. При корумпирания Герб дървата 60лв. при почтената импексова БСПдирастия, предвождана от Краднелия, Гнома Ристю и Киретата 220лв. Кога крадлив Цоцаалист или Комунист са управлявали, и да не е имало инфлация и да не са обрали народа ни...

Отговори
14 7
антиГРОБар

антиГРОБар

26.09.2022 | 10:01

личи си че слугинажа на ГЕРБ опс ГРОБ отдавна не е крал, личи си и друго, че много му се краде...но действителността е, че никой не иска да си играй с педераси...

Отговори
6 3
лъжеш

лъжеш

26.09.2022 | 10:08

Защо лъжеш? 60 лв бяха дървата в началото на управлението на корумпирания ГЕРБ. През последните години вървяха околко 100лв.

Отговори
9 2
Драган

Драган

30.09.2022 | 13:42

Всичко вървеше нагоре но бе съобразено с доходите които също нарасваха.Когато неграмотни алчни за власт и за пари природно прости дойдат на власт при цените се наблюдава рязък скок и рязко опразване на хазната.

Отговори
0 0
Драган

Драган

30.09.2022 | 13:45

Ти си нещастник по рождение.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?