32

В Мирянци протестират срещу кариера, искат да бъде закрита

Местните твърдят, че къщите им се напукват заради изкопните работи

Жителите на село Мирянци и още две населени места излязоха на протест и готвят да блокират главен път. Недоволството им е срещу дейността на фирмата - концесионер за добив на пясък и чакъл, която е в близост до селото.

Според местните хора изкопните дейности водят до разместване на земните пластове, до напукване на къщите им и отклоняване на подпочвените води, предаде Нова.

„Исканията на населението е да се спре дейността на баластриерата. Застрашени са жилищата ни и обработваемата земя. Тя попада в две защитени зони на „Натура 2000”, казват протестиращи.

„Пропадат къщите ни. Всеки се притеснява, че домът му ще се срине”, добавя други недоволни.

Собственикът на фирмата заяви, че дейността му е абсолютно законна и причината за срутването на домове е, че са построени лошо и некачествено.

Сагата с дейността на кариерата в района продължава повече от половин година. Преди това фирмата е работила осем години без проблем. В момента обаче жителите на Мирянци твърдят, че концесионният договор се нарушава и добивът на инертни материали става извън позволената територия и дълбочина. В следствие на това е започнало напукване на къщите им.

Бисер Джоков и Кирил Ламбрев от Инициативния комитет на селото казаха пред БНР, че са изпращали писма до различни институции, но отговорът, който са получавали, винаги е бил, че не зависи от тях.

Те категорично заявиха, че хората в селото не желаят да продължи работата на кариерата за добив на пясък и чакъл, разположена в землището на Мирянци.

Преди месец жителите на пазарджишкото село предизвикаха проверка. Институциите обаче не успяха да излязат с категорично мнение от какво се провокира напукването на къщите и дали добивът на инертни материали има връзка с това, или е следствие на предишни две големи наводнения в района. 

Коментарът на собственика на фирмата концесионер Ангел Кърджев беше, че липсата на категорично становище е заради желанието на институциите да угодят на хората, тъй като страната е в период на предизборна кампания:

"Има опит да ми бъде отнета фирмата. Масово се отнемат бизнеси от малки фирми, които не могат да се защитят. Знам кой е, но не мога да го докажа. Използва се страха на хората. Тези двама души внушиха на хората, че ние им вредим и заради нас ще им паднат къщите. В това няма нищо вярно и може да се докаже с математически модели".

Вижда се, че в този момент институциите отказват категорично да се намесят в този спор. Решението е оставено в ръцете на двете страни, а изходът изглежда неясен. Ясно е, че в понеделник жителите на три села имат готовност да преминат в гражданско неподчинение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?