32
Следвайте ни

В Мало Конаре протестират срещу насилието над животни

viber icon

Мирен протест срещу насилието над животни ще се проведе днес по обяд в Мало Конаре. Това съобщи един от местните зоозащитници - Трифон Кабуров, в профила си във Фейсбук. Той уточни, че се е заел със събитието, след като е получил над 100 заявки от желаещи да участват. Проявата ще се проведе на площада. 
Тя е резултат от взривилото се обществено недоволство след разпространяването в социалните мрежи на клип, който показва как сребрист джип навлиза в лявото платно и прегазва спящо до къща в Мало Конаре куче навръх Бъдни вечер. По-късно водачът - 52-годишен мъж от Пазарджик, бе арестуван и освободен след 24 часа, след като заяви, че не видял животното и минал през него неволно.
Четириногото бе закарано в пловдивска ветеринарна клиника, където е оперирано и спасено. Предстои да бъде настанено в приемен дом при Росица Идакиева, която има опит в грижите за пострадали животни, както оповестиха спасителите на кучето.
От публикацията на Кабуров става ясно, че за пореден път случаят е предизвикал разнобой сред зоолюбителите в страната. Той призовава участниците в протеста да се разграничат от друга сходна проява, организирана от мъж на име Мартин Янчев, и да не се поддават на провокации.
"Ще бъде проведен мирен протест, поради големия обществен интерес към поредният тежък случай с насилие над животно и желанието на много хора да изразят възмущение срещу продължаващите десетки години подобни инциденти за които единствена вина носят със своята безотговорност държавните институции като висш контролен орган. Безотговорност която ежедневно поражда конфликти между групи от хора. Безотговорност която струва на доброволците обгрижващи животни стотици хиляди левове годишно. Безотговорност която струва ежедневен стрес за хората които се страхуват от хилядите бездомни кучета по улиците на България. Животни които никой не иска да бъдат на улицата" - казва се в призива.
Кабуров допълва още, че поради медийния интерес това е удобен момент за жителите на село Мало Конаре да дойдат и да зададат въпроси по други обществени въпроси.
Мартин Янчев пък е човекът, ден след инцидента призовал в социалните мрежи да се организира протест в Мало Конаре. Идеята му беше да се съберат и хора от София, да отидат заедно в селото и да настояват за ефективна присъда за шофьора на джипа.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?