Следвайте ни

В малките градове: Тройни заплати и общински жилища ще привличат медици

viber icon

С предоставянето на тройни заплати и общински жилища държавата се надява да осигури лекари и медицински персонал в населените места, чиито болници в момента изпитват трудности с назначаването на такива специалисти. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който вчера бе на обиколка с премиера Бойко Борисов в Пазарджик. В нея се включи и екоминимистърът Емил Димитров - Ревизоро.

При инспекцията на реновирането на общежитие в Пазарджик за работещи в общината медицински сестри и студенти, учещи медицински специалности по споразумение с Пловдивския университет, Ангелов каза, че правителството работи по програма за осигуряване на сестри и лекари в общините, които имат трудности с това.

"Със сдружението на общините се прави преглед на общинските жилища, които да бъдат предоставени на лекари и сестри, а директорите на лечебните заведения да имат ангажимента да ги назначат.

Държавата ще субсидира допълнително възнаграждение и със съответната община ще осигуряват по още една заплата. Така ще гарантираме здравеопазването във всяка точка на страната", обясни министър Ангелов на премиера.

Здравният министър припомни за правителственото решение всяко висше училище, което открие допълнителни места за обучение на медицински сестри, да получава допълнителни средства. Студентите, които запишат такива специалности, получават двойни стипендии, каза Ангелов.

Премиерът Борисов и двамата министри посетиха новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци в Пазарджик, в която са инвестирани 19 млн. лв.

Съоръжението намалява количеството на депонираните отпадъци със 70 000 тона годишно.

Депото обслужва 170 000 граждани от общините Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември.

"В Пазарджик в ход са и други проекти. През пролетта на 2021 г. стартира строежът на Западния околовръстен път за над 80 млн. лв. Започва и рехабилитацията на отсечките Батак - Пазарджик и Пазарджик - Звъничево. До края на 2021 г. ще е готова новата зала в Спортното училище, както и ремонтът на зала "Васил Левски".  Всички земеделци в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода", написа Борисов на фейсбук страницата си.

Кметът на общината Тодор Попов отбеляза, че старото депо вече е рекултивирано. Ще се разшири и помпената станция, което е важно за пречистването на водите.

Министър Емил Димитров информира, че догодина земеделските производители в Пазарджишко ще получат 100% от необходимата им вода след рехабилитиация на канал "Алеко", който се захранва от реките Марица и Тополница през селата Звъничево и Юнаците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Това добре, но

Това добре, но

21.12.2020 | 13:44

наред с тройните заплати и общински жилища да се задължат мед. сестри да работят в болници В БЪЛГАРИЯ най-малко пет години след завършване на образованието.Подобна разпоредба да се обмисли и за лекарите, няма да следват почти без пари и след това хоп, в чужбина. Щом държавата им плаща образованието с нашите данъци, да се задължат да лекуват нас.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?