102

В Хебър минаха инструктаж за системата ВАР

Главният мениджър на системата VAR в България - Петър Петров изнесе инструктаж за футболисти и треньори на Хебър. Новаците в елита ще изиграят утре първия си официален мач, в който ВАР ще съблюдава спазването на правилата и ще коригира евентуалните съдийски пропуски или грешни решения. Лекцията на бившият съдийски шеф трая около 40 минути и имаше за цел да запознае в общи линии как се процедира с ВАР и какво поведение да спазват участниците в предстоящите мачове. 

"За системата по родните терени се спазват изискванията на ФИФА, ние не правим правим интерпретации и волности. Главната задача и отговорност е на главния съдия. ВАР може да се намеси само, ако главният съдия вземе решение. Може да му предложи да отиде до монитора на проверка, но само ако е допуснал явна, очевадна грешка. Ще се проявяват всички дузпи, директни червени картони, и ако има сгрешена идентификация дори при жълтите картони. Всички наши съдии ги обучаваме да говорят, да казват всичко, което решават на терена, за да може ВАР да му помогне", коментира Петров.

Той поясни, че "Hawk-eye" обслужват системата със своите ванове, без клубовете да плащат за гориво, персонал и хотели. Клубовете инвестират само в своята инфраструктура. Идеята е стадион "Георги Бенковски" да бъде оборудван с ВАР до приключване на ремонта и поставянето на електрическото осветление. След това предстои провеждане на тестове с проверка на електрозахранването, оптиката и  интернета на стадиона", коментира още Петър Петров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?