Следвайте ни

В болницата са готови на протест в защита на д-р Вълчев

Работещи в МБАЛ-Пазарджик обмислят протести, за да защитят директора на лечебното заведение д-р Васил Вълчев. Реакцията им идва след разпространено официално съобщение от Министерството на здравеопазването, че той е освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Повод за това станаха обвинения, че с фалшиво експертно решение директорът получава 715 лева пенсия, а двамата председатели на състави в ТЕЛК д-р Снежана Кабаджова и д-р Ангел Генов също имат такива решения и вземат пенсии съответно 470 и 400 лева. От министерството уточняват, че предстои проверка за истинността на тези документи.

Медици обаче са възмутени как още преди да е установено има ли нарушение се прави такава атака срещу една от малкото добре работещи и финансово стабилни държавни болници в страната.

„За мен всичко е постановка! – коментира хирургът д-р Милко Петров. – Ще се съберем, ще обсъдим нещата, не е изключено колективно да си подадем оставките. Не знам какво да кажа, ние още сме шокирани от случилото се. То е все едно да те удари изненадващо Кубрат Пулев и да се чудиш какво да правиш!“.

От ръководството на болницата бяха организирали пресконференция за 15,00 часа днес, която обаче изненадващо отмениха, без да коментират защо, с универсалното „Може би така е по-добре...“. Причината за това така и не се разбра, но по-късно част от медиците все пак отговориха на журналистически въпроси. Стана ясно, че вече има подадени оставки, и то на ключови служители. Въпрос на време е да се разбере дали ще бъдат приети. Разбра се още, че всички началници на отделения са били на среща при облестния управител Стефан Мирев, за да си кажат мнението. 

„Напрежението е много голямо, и то не само сред ръководните кадри, а в цялото лечебно заведение“, каза още д-р Петров, който не изключва и вероятността от протести. По думите му, държавата и българите не заслужават лекарите си, след като не умеят да ги защитават от подобни атаки, продиктувани от частни интереси.

По думите му, случващото се е посегателство дори на националната сигурност, защото ако една областна болница се дестабилизира, Министерството на здравеопазването няма как да води здравни политики в дадения регион. Частните лечебни заведения не биха могли да я заместят.

Самият д-р Петров също е с експертно решение за 62% нетрудостпособност заради увреждания от псориазис, увреждания на ставите, с оперирано сърце и стент, три хернии. Обяснява, че това са професионални увреждания, каквито има всеки лекар, който стои с часове прав до операционната маса. Но работи, защото няма кой – младите лекари масово бягат в чужбина. 

„ТЕЛК решенията се дават на базата на методика, публикувана в Държавен вестник, казва още д-р Петров. Дори да ти смунят ставата, не значи, че си здрав. След като има имплант, във всеки момент може да се получи усложнение“.

Лекарят припомня още, че само в последно време няколко лекари си отидоха от тежки болести, най-младият – само на 39 години.

„А някой ще потърси ли сметка, някой ще се поинтересува ли вследстие на тези редавания колко хора ще се изплашат, няма да дадат да им се направи коронарография и ще загинат заради тази грешка?“ – риторично попита хирургът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?