Следвайте ни

В Белово почитат годишнина от смъртта на ген. Рачо Петров

viber icon

На днешния ден се навършват 79 години от кончината на генерал Рачо Петров. Голяма част от живота на българския офицер е свързана с Беловския край, а от музея в градчето не пропуснаха да отбележат паметната дата, като припомнят колко голям е приносът на големия български военен и политик за Белово.

Рачо Петров заема редица постове в българската армия, а след уволнението си през 1896 г. се занимава с политическа дейност. Два пъти е министър-председател на България – първият път оглавява временното 21-во правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а вторият – 26-ото правителство от 19 май 1903 г. до 4 ноември 1906 г. По време на своята кариера той е смятан за особено близък с княз Фердинанд I.

*Ген. Рачо Петров - снимката е подарена на Никола Кузов Кузманов, приятел на генерала от Белово, с когото споделяли общо увлечение по автомобилите. /личен архив Виктор Кузманов/

На 22 януари 1942 година, по малко от месец преди да навърши 82 години, генерал Рачо Петров умира в имението на гара Белово. Причина за смъртта е аневризма на аортата и остра сърдечна недостатъчност.
Изпълнена е последната му воля – да бъде погребан в красивия парк на вилата си, който създал с толкова обич, пишат от музея.
От закупуването на турския чифлик в източния край на Белово до последните си дни генералът помага за развитието на селището:
През 1903г., възползвайки се от благоразположението на княз Фердинанд, той помага за създаването на първия държавен горски разсадник в България с площ от 120 декара.
През 1906г. чешкият лесовъд Юлий Милде, който ръководи разсадника, създава първата в страната оранжерия за цветя.
През 1925 година в Белово започва да се строи нова училищна сграда - генералът се включва с финансова помощ в изграждането на втория етаж и салона.
През 1941г. непосредствено до училището, той построява хигиенна баня, която дарява на училището.
През 1931г. в Белово е открито земеделско училище, което също е подпомагано от ген. Рачо Петров.
Известно е дарението в размер на 50 000 лева за построяване на здравен дом, направено на Община Белово
Едно от забравените му благодеяния е построяването на шест къщи, в района около книжната фабрика, които дарява за работнически жилища
През 1941г., изцяло по негова инициатива започва и залесяване на оголените, корозивни южни склонове на Средна гора над днешния завод за хартия.
На 27 февруари 1938г. Средищната прогимназия в Белово е наречена на името на о.з. генерал Рачо Петров , събитието подробно е описано в летописната книга на училището, а след смъртта му на него е кръстена и главната улица. Така беловци му засвидетелстват признание за направеното.
Каквито и исторически превратности да е преживяла Родината ни, Белово съхранява спомена за достолепния, възрастен генерал, като за находчив, предприемчив стопанин и човек, който е готов да помогне на всички, които са потърсили помощта му.
Все още можете да срещнете хора, които да разкажат за срещите си с генерала, когато са били във второ или трето отделение, помнят зимата на 1942 година, която е изключително студена, в деня на погребението температурата е -22 градуса С, това е причината двама от войниците от почетния караул да припаднат.
По заповед на цар Борис III, генерал Рачо Петров е погребан с военни почести – духова музика и караул.

*Ул. „Ген. Рачо Петров“, Белово, 1942 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай