Следвайте ни

Уволняват полицая, нападнал служител на бензиностанция

viber icon

Полицаят от Велинград, който през декември миналата година бе заснет от охранителни камери как налита да бие служител на бензиностанция в родопския град, изгуби делото срещу последвалата светкавична заповед за дисциплинарно уволнение. Тодор Мавродиев е оспорил документа пред Административния съд в Пазарджик, но жалбата му е без уважение.

Напрегнатите му отношения с нападнатия Иван Китанов били заради съмнения на бензинджията, че полицаят има връзка със съпругата му. Затова искал настоятелно от Мавродиев да му даде разпечатка от телефонните си разговори, за да види дали двамата са говорили. 

На 6 декември Китанов отново му звъннал по този повод. Мавродиев бил напрегнат, защото детето му било с висока температура, затова двамата с колегата му от автопатрула били в Спешна помощ. Въпреки това обещал да се отбие на бензиностанцията и да поговорят, както и направил по-късно, макар да бил на дежурство и трябвало да отговаря за друг район. Пропуснал обаче да докладва, че заради лични проблеми не може да изпълнява задълженията си и че е подложен на споменатите телефонни обаждания.

Отишъл с патрулката, слязъл и след обмяна на гневни реплики се стигнало до спречкването. Нападнатият твърди, че е удрян и че полицаят го замерил с ​бутилка течност за чистачки. Пред съда пък автоконтрольорът уверява, че не е удрял Китанов и че си е изпуснал нервите, защото бил предизвикан.

Тогава се намесил другият униформен и потушил напрежението. Китанов звъннал веднага на 112, Мавродиев пък се обадил на прекия си ръководител и съобщил за конфликта. На място пристигнали дежурна група, както и управителите на обекта, също разпитани като свидетели. По-късно нападнатият изпратил видеото до Областната дирекция на МВР, до прокуратурата и до медии, които го излъчили целия.

Дисциплинарното уволнение е наложено заради самоволното отклоняване от района на дежурството си, за това, че по време на работа е нападнал човек, както и широкият обществен отзвук и възмущение, че полицаят решава лични проблеми със служебен автомобил и в униформа. Заповедта е издадена при спазване на законовите изисквания, смятат магистратите и я потвърждават.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?