Следвайте ни

Уникално! 10 мъже вечерят във водите на „Паша арк”

viber icon

Уникална вечеря на свещи, насред водите на канала „Паша арк” в Пазарджик си спретнаха десетима мъже, видя репортер на „Пазарджишка Марица”.

Меко казано ексцентричната сбирка тече и в момента на метри от моста при „Лютата”.

Дрескодът на участниците във вечерята е напълно обясним за мястото на събитието – тениска или риза с къс ръкав, бермуди и джапанки.

Така близо 30-градусовата жега в Пазарджик тази вечер почти не се усеща, твърдят участниците в седянката.

Сред тях бяха забелязани известният пазарджишки художник Васил Петров и някогашният областен координатор на НДСВ Михаил Кайтазов.    

"Паша арк” или „Ибрям Паша арк” е голям напоителен канал, който поема води от реките Марица и Тополница. Каналът преминава през Пазарджик, продължава на изток към Мирянци и достига до Говедаре.

„Паша арк” служи за напоявене на около 12 000 дка земи, в миналото- предимно оризища. През 1937-1938г. водният синдикат „Тракия”- Пазарджик го преустроява, като прави продължение от Луда Яна до Потока, прави някой главни съоръжения по него (мост-канал на Луда Яна и вододели).

Каналът се оформя като своеобразна галерия на съвременното изкуство, а за това допринася и неговата отминала слава, когато гражданите го сравнявали с венециански канал.

С времето по протежение му се появяват все повече скулптури, например „Цветето“ на Стефан Лютаков, художника Димитър Казаков - Нерон на Марин Кузев и веселите „Череши“ на Олег Копанаров. В посока към болницата ще откриете „Разказвачът на приказки“, „Дървото на живота“, „Плодовте на любовта“, „Златната игла“.

Ако се движите от къщата на Станислав Доспевски към Моста на Лютата няма как да не усетите пърхането в крилете на пеперудите, уловено от Леон Бабачев в скулптурата „Полъх“. Несъмнено каналът „Паша арк” се превръща в любимо място за разходка и отдих на пазарджиклии, но вечерята на десетимата мъже от тази вечер е нещо безпрецедентно.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Ваня

15.08.2019 | 10:03
0 2

Поредните развейпрах. Правят разписка.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?