32

Умишлени ли са пожарите в Карабунар?

Местни жители твърдят, че са видели подпалвач

Пореден пожар е горял в сряда край Карабунар. Хората, които са го забелязали, твърдят, че са видели и човек, който е побързал да се скрие от тях. Съмненията са, че той е подпалвач.

Кметът на селото Иван Каменарски разказа пред „Марица“, че огънях е пламнал близо до района на големия пожар, който преди дни опустоши няколко хиляди декара треви, храсти и дървета. Но новото място няма досег със засегнатите от първия пожар места, така че не може да става дума за ново възпламеняване на тлеещи огнища. 

Към 11:00 часа в сряда местен човек забелязал пламъците близо до Могилата край селото. Видял и друго - силует на друг човек, който се придвижвал пеш. Бързо е събрана група доброволци, които потушили пламъците, преди да са се разраснали и да са нанесли сериозни щети. Пожарната също реагирала бързо, като обезопасила района, за да не пламне отново през нощта. 

„За мен вече няма спор, че става дума за умишлен палеж“ - коментира Каменарски. Той вече е разговарял с представител на полицията в Септември и е поискал съдействие за разкриване на извършителя. Ще бъдат събрани записи от видеокамери с надеждата, че са засекли мистериозния мъж. 

Големият въпрос е каква е целта му.

„На практика не може да има никаква полза от паленето на тези места - коментира кметът. - Склонът, който горя, не е добър за фотоволтаици, каквато е едната тиражирана версия. Другата - да паднела цената на земята - също не звучи реалистично. Ако се продава някаква земя там, тя задължително ще мине през търг и различните инвеститори ще се състезават. Колкото и да е горяла, това няма да ѝ намали цената. Но още по-фрапантното е, че през района, който горя, минава водопроводът за Панагюрище, а този парцел по никакъв начин няма как да бъде пуснат за продажба, тя е публична общинска и не може да се преобразува. На практика - непродаваема“.

Тепърва разследването ще доказва има ли наистина подпалвач и какви са мотивите му. Историята ще има продължение, защото Каменарски, а и други карабунарци са се зарекли да направят всичко по силите си, за да разкрият виновника.

*Снимка - Иван Каменарски

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?