32

"Улеят на смъртта" - новото прозвище на пътя за Пловдив

Водачи: Мантинелите те обричат при авария

"Улеят на смъртта" - това е актуалното прозвище на пътя Пазарджик-Пловдив. След поредната трагедия с петима загинали и двама ранени от 12 март водачи отново предупреждават, че шосето е опасно. Дори още по-опасно след направените ремонти.

Темата е една от най-обсъжданите в последните дни, но една публикация в групата "Аз съм от Пазарджик" провокира нови въпроси и нови тревоги. 

"Днес минахме в отсечката Мало Конаре-Говедаре. На 8 места изкривена мантинела. На 8 места някой се е опитал да избегне удар. На 8 места мантинелата не го е спасила, а го е спряла от спасение. Когато се прави път, най-важна характеристика се явява сигурността. 

В този случай житейският тест показва на специализираните структури да си поправят грешката. Има банкет от поне 150 см, но мантинелата е по средата, т.е. е стеснила възможността и за отбиване.

Правилно би било замесените в това действие да върнат парите, да се осигури пътят, като се махнат мантинелите и ако искат, с върнатите пари да направят зони с маси, пейки, тоалетна и чешма. Това трябваше да бъде вместо мантинели", пише пазарджиклия.

Други шофьори също споделят страховете си. По думите им, не само не можеш да избегнеш удар заради мантинелите, които не позволяват да се отбие, но и ако закъсаш, оставаш на платното с риск следващите да те отнесат. В много от коментарите се казва, че мантинелите създават още по-голяма опасност, ако спукаш лява гума и се наложи да я сменяш, докато други коли профучават по асфалта.

Факт е, че по това трасе се кара с неразумни скорости, и то не отсега, но гладкият път още повече предразполага да натиснеш повече газта. Факт е обаче и друго - след последната катастрофа с 5 жертви и поредната от многото на шосето Пазарджик-Пловдив бе направена проверка. Според експертите от Европейския център по транспортни политики пътят е достатъчно широк и предразполага към шофирането с повишена скорост. Маркировката също позволява и изпреварвания, които често са рисковани, но не и незаконни. В центъра са получили и няколко сигнала за нередности при изпълнението на ремонтните дейности по натоварения участък.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче са категорични, че пътят отговаря на всички норми.

Оказва се, че по същите норми сега се прави пътят Пазарджик-Пещера-Батак. Там платната също ще бъдат обградени от мантинели, а те няма да позволяват на автомобилите да отбиват. Плюс към риска добавя и по-лошата видимост заради многото завои.

Очевидно е време експертите в институциите да поработят за промени в нормите и правилата, ако те наистина застрашават човешки животи.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тунчо

Тунчо

21.03.2023 | 13:12

За съжаление, в България всичко се проектира наполовина. Този път трябваше да удвои, с мантинела по средата и с аварийна лента. Само Пловдив - Асеновград го направиха по правилата, че даже и го осветиха.

Отговори
2 0
ГЮРО

ГЮРО

21.03.2023 | 13:03

Там платната също ще бъдат обградени от мантинели, а те няма да позволяват на автомобилите да отбиват. === Що за идиотщина? Ако колата се повреди, тя няма как да се изтегли максимално вдясно, за да не заема излишно и опасно пътното платно. При лоша видимост това гарантира тежка кагастрофа. За невъзможността на колите да избягват челните удари никой не си е напрегнал празната кратуна. Челният удар с висока скорост гарантира убити и тежко ранени. Излизането на колата от пътното платно, особено след интензивно спиране, в повечето случаи завършва само със смачкани ламарини. Какво мислят ТИЯ нефелници, не разбирам. Плачат за съд и затвор. Отговаряло било на всички условия? Ахъм, ама друг път. Мантинели се слагат за обезопасяване, а не за сигурно трепане. А за това трябва акъл!

Отговори
5 0
мантинела

мантинела

21.03.2023 | 13:03

Ама защо не видите по кое време са правени тия ремонти, кой е настоявал за мантинели ... Разни шевчета на ОПУ-та ... На околовръстното в Пловдив е същото, но ... да "живее" ГЕРБ ...

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?