32

Удължават маршрута на влак по теснопътната линия Септември-Добринище

На 10 декември 2022 година ще влезе в сила новото разписание на БДЖ за 2023 година. В него се предвижда запазване и допълване на досегашната транспортна схема в теснопътния участък Септември-Добринище. 

Според сега действащото разписание, влак № 16220 "Клептуза" се движи по маршрут Велинград-Септември, като заминава от СПА столицата всяка сутрин в 06:40 ч. и пристига в гара Септември в 08:05 ч. за връзките с бързите влакове за Бургас и София. От 10 декември тази година до средата на декември 2023 година влак "Клептуза" вече ще тръгва от гара Аврамово - в 05:30 ч., ще минава през гара Цветино в 06:00 ч. и ще продължава от Велинград надолу в сегашния си час 06:40, запазвайки удобните връзки в гара Септември.

С планираната промяна в маршрута на влак № 16220 "Клептуза" ще се даде удобна възможност на жителите от селата около гарите Цветино и Аврамово да слизат във Велинград за началото на работния ден. 

Новото заминаване от гарите Аврамово и Цветино ще бъде удобно и за учениците от селата Абланица, Алендарова, Магерово, Цветино, Света Петка, Пашови, Кандьови, Аврамово и други, които учат в общинския център, защото влакът ще пристига във Велинград в 06:33 ч. За връщане има влакове от Велинград около 14:05 ч. и 17:40 ч.

Останалите влакове "Родопи", "Вихрен", "Места", "Рила" и "Марица" ще продължат да се движат по настоящите си разписания, само с минимални технически корекции. 

Голямото предизвикателство ще бъде възстановяването на влакове №№ 16221/16222 "Марица" Септември-Аврамово-Септември, които през цялата 2022 година се трансбордират с автобус само в участъка между Септември и Велинград. Очаква се БДЖ да наваксат с ремонта на локомотиви и този допълнителен чифт влакове също да тръгне ежедневно по маршрута до най-високата гара на Балканите за нуждите на местни и туристи. 

*Родопската теснолинейка

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?