Следвайте ни

Учителките от клипа с деца, пресичащи пред влак, са от Велинград

viber icon

Децата, заснети вчера как пресичат по прелез, секунди преди преминаването на влак, са от Велинград. Групата, която във видеото е придружавана от три учителки, е от ОУ "Неофит Рилски", съобщи Валентина Кайтазова, началник на Регионалното управление по образованието.

По случая е започната проверка - и от РУО, и вътрешна в учебното заведение. По всяка вероятност първата учителка, която насърчава малчуганите да пресекат релсите, ще понесе дисциплинарно наказание, предположи Кайтазова. Решението за това обаче е в правомощията на директорката на училището.

Авторът на клипа Филип Каролев бе включен в ефира на сутрешния блок на бТВ и обясни, че е любител на транспорта и е на почивка в района и тръгнал да снима влака. Така попаднал на въпросната ситуация. Той добави, че децата най-вероятно са били на парка Клептуза, където редовно ходят групи ученици или туристи. Мъжът алармира и друг притеснителен факт - че на това място няма нарисувана пешеходна пътека, а там редовно минават пешеходци.

„С кола, когато натиснеш спирачката при 100 км/ч, тя спира за 30 метра, но спирачният път на един влак е над 200 м. Само локомотивът тежи над 50 тона”, изтъкна авторът на клипа. В цяла Европа и при охраняем, и при неохраняем железопътен прелез, когато светнат двете хоризонтални червени светлини, всички трябва да спрат – пешеходци, велосипедисти и автомобили, каза той.

По думите му максималната скорост на този влак е 70 км/ч, а при влизане в гара скоростта му е 25-35 км/ч.

„Самите деца прецениха, че идва влак, и започнаха да викат, че идва влак”, заяви Филип Каролев. „На тази възраст децата нямат изградена правилна преценка за обект и скорост. Едно дете може да се спъне, да падне и не може да реагира като възрастен, за да стане бързо и да се дръпне. За тях е повече като шоу, че идва влак, отколкото някаква реална опасност”, каза още авторът на видеото.

През последните години Национална компания "Железопътна инфраструктура" инвестира над 16 млн. лева в съвременни автоматични прелезни устройства. От общо 757 в страната такава техника вече имат 519, като почти навсякъде те са снабдени и с видеонаблюдение с висока резолюция. Камерите позволяват разпознаване на лица и разчитане на номера, ако се налага.

Снимка - pz.24info.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?