Следвайте ни

Учители возят ученици с колите си до села без превоз

viber icon

Учители се принуждават да возят с личните си автомобили свои възпитаници до села, останали без превоз след промяната в разписанията на автобусите, показа проверка на „Марица“. Проблемът стои най-вече пред населени места извън общината, например – Лозен, Ковачево, Боримечково, Левски Елшица. Оказа се обаче, че и до едно от малките села в Пазарджишка община – Тополи дол, от Нова година няма нито един рейс.

"Днес ще закарам учениците си до родните им села с личния си автомобил, защото не мога да ги оставя да мръзнат до 19,00 часа, когато е единственият им следобеден рейс по спирките. А утре, а после?! Някои вероятно ще спрат да ходят на училище, защото до селата им няма никакъв превоз. Във всяка нормална държава учениците пътуват безплатно. Тук такава привилегия нямат. Сега им отнемат възможността да идват на училище дори на свои разноски", разказа пред "Марица" преподавателка в местна гимназия.

При опит да направи справка с представител на транспортна фирма учителката се натъкнала на още по-смущаващ факт. Служителка заявила, че се продават пътнически карти за януари, въпреки че линиите са закрити. 

Това се случва на фона на усилията за привличане и задържане на децата в образователната система и разработването на какви ли не механизми за обхват. Засега няма яснота как ще ходят на училище средношколците от изброените, а вероятно и много други села. За да помогнат на бедни деца да завършат средно образование, в местните училища масово им събират пари за карти и билети. ​Към момента обаче дори това не може да реши въпроса.

Кметовете на села са затрупани с въпроси от местните хора какво се случва, а не могат да отговорят. Макар промяната да влезе в сила от 1 януари, нито една от свързаните с темата институции и фирми до момента не е изпратила предупреждение. Така нареченото временно разписание бе публикувано на сайта на Община Пазарджик на 3 януари. От него става ясно, че и в рамките на общината има село, останало без обществен превоз след Нова година - Тополи дол.

"Може да сме 200 души, но не може да ни третират като забравени от Бога, гневно коментира кметицата Петя Бекярова. Има ученици - днес не отидоха на училище. Има работещи - трябва ли да напуснат и да изгубят заплатите си?! Има болни възрастни хора, а в Тополи дол нямаме лекар, нямаме аптека - промяната ги лишава от здравеопазване!".

По наша информация предстои среща с кметове на села в общината, на която ще се обсъждат и възможности за връщане на някои важни курсове. За селата в други общини обаче от ведомството са категорични - техните градоначалници да търсят превозвачи и решение на транспортните въпроси за жителите си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?