Следвайте ни

Училище спасява паметник върху терен на частник

Търсят ново място за монумента на герои априлци

viber icon

Пещерското СУ „Св. Кл. Охридски“ и общината в родопския град поемат грижата над паметник на герои от Априлското въстание, който обаче е незаслужено забравен, а мястото около него - занемарено.

Мемориалът се намира на петдесетина метра от табелата на града - на разклона за Пазарджик и Пловдив. Макар мнозина да са минавали често край него, никой не поднася цветя и венци в знак на почит пред героите, на мястото не се организират поклонения, дори парче от мраморната плоча е отчупено.

Това е паметникът на лобното място на избити участници в Априлското въстание - малък постамент със символите на революцията - кама и револвер, а над него - имената на 12 смели българи от Брацигово и Радилово, избити там при потушаването на въстанието. В баталната история има и детайл като от филм - 13-тият от въстаниците оцелява, след като е затрупан от телата на убитите си другари, така остава незабелязан от турците и по-късно се прибира в дома си в Радилово.

Това ни разказа Валентин Стоянов, учител по български език и литература от пещерското школо. Той и колегите му са провокирани да поемат грижата за паметника, след като разбират, че теренът под него е продаден, новият собственик смята да прави бензиностанция, а вероятно - и да премахне мраморната плоча.

Така решават първо да говорят с представители на местната власт. Приятна изненада е, че те също са обмисляли как да спасят мемориала, търси се свободен общински терен, където да бъде преместен. От учебното заведение предлагат да почистят с доброволен труд мястото и да организират поклонение на 11 май, когато са избити въстаниците, за да знаят и уважават децата тяхната саможертва.

Така на 5 и 7 май ученици и учители провеждат две акции за облагородяване на мястото, а утре ще поднесат цветя в памет на загиналите преди 145 години поборници. Това ще правят всяка година на тази дата и след преместването на паметника.

Така инициативата на СУ „Св. Кл. Охридски“ не само ще даде нов живот на паметника, но и ще покаже, че гражданската активност на обикновения човек стои в основата на всяко добро дело за родното място.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?