Следвайте ни

Училище поема под опеката си забравен паметник на априлци

viber icon

Пещерското СУ „Св. Кл. Охридски“ и общината в родопския град поемат грижата над паметник на герои от Априлското въстание, който обаче е незаслужено забравен, а мястото около него – занемарено. Мемориалът се намира на петдесетина метра от табелата на града – на разклона за Пазарджик и Пловдив. Макар мнозина да са минавали често край него, никой не поднася  цветя и венци в знак на почит пред героите, на мястото не се организират поклонения, то тъне в бурени и немара, дори парче от мраморната плоча е отчупено.

Това е паметникът, поставен на лобното място на избити участници в Априлското въстание. Представлява малък постамент със символите на революцията – кама и револвер, а над него – имената на 12 смели българи от Брацигово и Радилово, избити там при потушаването на въстанието.

За да променят това, от учебното заведение поемат инициативата и организират първото от много години насам поклонение на мястото на 11 май, а преди това днес и в петък ученици и учители ще почистят пространството около паметника и ще освежат надписа. Целта на инициативата е да бъде запазен самият паметник, както и да се възстанови ежегодното поклонение пред него от обществеността. На церемонията ще бъде разказан и малко известен исторически факт, който звучи като част от филмов сценарий, но е истина - един от въстаниците оцелява, затрупан под телата на другите.

Училището ще поеме шефство над него, ще потърси потомците на избитите въстаници, а Общината ще се заеме с техническите и строителните въпроси – това е решено на проведена преди празниците среща между представители на школото, кметството и Общинския съвет в Пещера. Оказва се, че и местните управници са мислили за проблемите около паметника, довели до занемарения му вид.

Меумориалът е собственост на Община Брацигово и е необходимо съгласието ѝ за каквито и да било действия с него. По-страшното е, че не е узаконен като паметник, че се намира в частен терен и собственикът може да прави с него каквото си иска.

Най-доброто решение е да бъде преместен на друго място, с което да са съгласни и брациговци, и радиловци. За съжаление наблизо няма общински терен, който да го приюти. Преместването ще изисква както средства, така и активиране на сериозен обществен ресурс. Търси се начин за осъществяване и на тази идея.

Всъщност началото за спасяването на паметника е дадено. Щом като гражданите и институциите действат в една посока, ще се намери решение и на най-сериозния проблем.

Така инициативата на СУ „Св. Кл. Охридски“ не само ще даде нов живот на паметника, но и ще покаже, че гражданската активност на обикновения пещерец стои в основата на всяко добро дело за града.

*В материала са ползвани данни и снимка от публикация на https://peshteraprim.com/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?