Ученици от Селскостопанската гимназия стажуваха в реална работна среда в Испания

Група от 28 ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" (ПГСС) в Пазарджик имаха уникалната възможност да стажуват в продължение на 2 седмици в реална работна среда в Испания. Гостуването им там бе в рамките на проект по програма „Еразъм+“. Успешната му реализация е един от поводите за гордост за екипа на учебното заведение – много от децата за първи път излизат в чужбина, за първи път попадат сами в динамичния свят на големия град, за първи път им се налага да поемат наистина голяма отговорност, но въпреки трудностите, всички са се справили блестящо. 

"Началото беше поставено от учители ентусиасти, подкрепени безрезервно от директора на гимназията инж. Георги Гатев, и вдъхновени да открият нови перспективи за учениците от нашата гимназия, разказа една от техните преподавателки – Диана Генова. Да им дадат възможност да пътуват, да видят,да научат, да проверят себе си,своите знания и умения в реална работна среда във водещи фирми в областта на механизацията и лозаровинарството в Испания. Да придобият увереност, желание за самоусъвършенстване. Да се обогатят емоционално и професионално.

С финансовата подкрепа на програма ,,Еразъм +“ две групи от по 14 ученици от 8. до 12. клас, заедно със своите ръководители, изпълниха програмата на проекта в рамките на 16 дни. Общо 28 ученици от специалностите ,,Механизация на селското стопанство“ и ,,Лозаро-винарство“  получиха сертификат за проведен стаж в реална работна среда във фирми в Гранада, Испания.

,,Полезно“, ,,мечтано“, ,,изключително“, ,,вдъхновяващо“, ,,поучително“, ,,фантастично“, ,,супер“ – това са само част от оценките на участниците в проекта, като изискването беше за оценка  от една дума". 

 Групата заминава, придружена от свои учители, на 20 юни. Притесненията и за деца, и за възрастни, са големи. Много от възпитаниците на гимназията са израсли в малки селца, в затворени общности, никога не са пътували дори до София, а сега им се налага да се качат на самолет и да отидат в чужбина. Преподавателите пък са наясно с това колко голяма отговорност носят за тях.

Първата приятна изненада е настаняването им в хостел в центъра на града с изглед към двореца ,,Алахамбра“ - едно от чудесата на Европа. Българската група прекарва 14 незабравими дни в слънчева Гранада, съчетала по неповторим начин история и модерност, разположена на 1 час път от крайбрежието на Средиземно море, а от друга страна, в полите на планината Сиера Невада.

"Своята европейска практика учениците провеждаха преди обяд в сервизи и офиси на испански фирми партньори по проекта, разказва още Диана Генова.

Възпитаниците ни придобиха ценен опит, справиха се с предизвикателствата на непознатото с помощта на своите ментори от испанска страна.Езиковата бариера беше ,,вдигната“ бързо, с усмивка, добронамереност и, разбира се, не без помощта на  Google преводач…

Реалната работна среда се оказа много добра възможност  за изява на младите монтьори от гимназията. Те работиха в сервизи за коли, сблъскаха се с реални ежедневни проблеми,сменяха масло, гуми, джанти,отделни части на коли… Служеха си със съвременни инструменти, някои от които все още неизползвани при нас. Тестваха автомобили с различни подобрения по отношение на устройство и окачване… Накратко – осъществиха мечтата на почти всяко момче.

А лозаро-винарите  се научиха да правят бизнес проекти за създаване на собствена дейност - лозаро-винарски комплекс с производство и реализация на вино, наемане на работници, маркетинг, реклама, прогнозни печалби, логистика, включване на хотелска част и магазини… Видяха всичко това в действителност и се срещнаха със собственик на успешен лозаро-винарски бизнес. Посетиха два лозови масива, видяха  нов сорт грозде ,,Теmpranillo”, непознат за нас, дегустираха вино, направено от него. Посетиха Музей на виното "ARTE,VINO y FLAMENKO”, водещи винарски изби в региона. Очакваме след години и нова модерна винарска изба в Пазарджишко, мечтата за която се е зародила в далечна Гранада…

Любезните домакини бяха осигурили и много развлечения за гостите от България: панорамна разходка с екскурзовод - неотразимия ,артистичен Хорхе, посещение на двореца Алахамбра, на плажа  Playa La Charca, Parque de las Ciencieas - парк с природонаучен музей, фламенко шоу, поход в планината Сиера Невада…

В последния ден от престоя в Гранада беше и тържественото връчване на сертификатите на учениците. Това е техният атестат за стажа по специалността и придобитите умения" - допълва с гордост Диана Генова.

Тя е щастлива, че възпитаниците на гимназията са се справили успешно и с друго наистина голямо предизвикателство. Още от първия ден по настояване на домакините всеки от стажантите трябвало да се придвижва сам и без придружител до работното си място в непознатия голям град. Връчили на всяко от децата карта за пътуване, обяснили им как да ползват метрото, автобусите, кои маршрути да изберат. Във всеки от 14-те дни производствена практика пазарджишките средношколци били навреме на работните си места.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?