Следвайте ни

Ученици от МГ: Е-обучението е оправдано, ако има болни

Десетокласници настояват да се върнат в клас, част от учителите ги подкрепят

viber icon

Не сме против противоепидемичните мерки, не сме против електронното обучение, но считаме, че до него е оправдано да се прибягва само за паралелки, в които има болни ученици или са имали контакт с болни учители. Това коментира Радост Гогова, десетокласничка от Профилираната математическа гимназия "Константин Величков в Пазарджик. Момичето е от 10в клас, който инициира подписка за връщане на присъственото обучение. Петицията е от няколко дни в интернет и вече е подкрепена от близо 500 потребители.
"Решихме с моите съученици така да защитим правото си на качествено образование, защото след продължителното онлайн обучение в края на миналата година заради пандемията - спомняте си, че то беше от март до юни - резултатите не са добри. Никой освен нас и нашите преподаватели не знае по-добре как премина то. Честно казано, при мен, при мои съученици, при приятели, с които сме си споделяли, обучението не мина както трябва. Голяма част от материала не разбрахме и когато тази есен се върнахме в училище на входните нива всичко излезе наяве. Това, което не сме разбрали, няма как да го напишем. А когато сме в присъствени часове, ако нещо не ни е ясно, веднага можем да попитаме преподавател или съученик, който го е схванал. Докато при преподаването в интернет се оказва, че всички не сме разбрали и няма дори кого да помолиш за такава помощ".
Момичето казва, че при някои нейни съученици успехът е паднал с цяла единица, което не е никак малко. Като отговорни хора десетокласниците се притесняват как ще се успеят да се подготвят за предстоящите им матури напролет. 
Радост отбелязва, че със съучениците й много ясно осъзнават колко трудна е ситуацията с коронавируса. Следят развитието на кризата, виждат, че всекидневно има хиляди новозаразени.
"Смятаме обаче, че при обучение от дома рискът от разпространение на зарази е дори по-висок, казва десетокласничката. Много тийнейджъри, освободили се от контрола в училище, не се спират да излизат на групи, да се събират по заведения. Докато когато сме на училище спазваме противоепидемичните марки - те са задължителни. Там трябва да сме с маски, трябва да ползваме дезинфектанти, проверяват ни сутрин дали имаме температура. На други обществени места тези мерки не се спазват и вероятността от заразяване е много, много по-висока".
Искането на средношколците от 10в да се върнат в класните стаи предизвика противоречиви реакции. Учителите и граждани опонират, че повечето от преподавателите в страната ни са на възраст, с разклатено здраве и за тях заразяване с коронавируса би могло да е много тежко или дори фатално. В обръщенията си към инициаторите на подписката някои предупреждават за опасността и в училищата да се стигне до криза за квалифицирани педагози, защото мнозина са напът да се откажат, за да избегнат най-лошото.
"Напълно разбираме тези страхове, човешко е и е нормално да се тревожиш за здравето си, казва Радост. Но пък почти всички наши преподаватели ни подкрепят и също искат да се върне присъственото обучение. Приемаме всяко мнение по темата, но очакваме от хората да се опитат да видят случващото се и от наша гледна точка. Да, този вирус наистина е нещо, от което трябва да се страхуваме и да се пазим. И все пак трябва да намерим най-доброто решение. Няма смисъл да се изолираме вкъщи пред компютрите, след като всички сме здрави. Ако в класа има заболял ученик или преподавател, който е влизал в часовете, нека тогава дадената паралелка да минава на дистанционно обучение, а не така - повсеместно".
Момичето казва, че още преди пускането на петицията всички в 10в били убедени, че тя ще стрещне силна подкрепа. Искането за връщане в класните стаи споделяли и приятели на гимназистите от други училища, много от подписите са от тях.
След като събере достатъчно подкрепа, петицията ще бъде изпратена до Министерството на образованието с настояване правилата да се преразгледат и онлайн обучението да се въвежда само когато това наистина е наложително.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?