Следвайте ни

Ученици научиха каква е ролята на влажните зони

Възпитаниците на ОУ„Проф. Иван Батаклиев” разбраха,че те допринасят за по-добра жизнена среда.

Експерти на РИОСВ-Пазарджик и БДЗП-Пловдив се включиха в отбелязването на     Световния ден на влажните зони – 2 февруари в ОУ„Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик. Експертите разясниха на  учениците от 5”в” клас защо трябва да ценим и опазваме влажните зони. По време на инициативата служителите от Екоинспекцията обобщиха и  резултатите от януарското преброяване на водолюбивите птици във влажните зони на област Пазарджик. Направена бе и презентацията на тема „Важни Рамсарски места в България”. 

В градовете или в близост до населените места те допринасят за осигуряване на по-добра жизнена среда. Имат важна роля за кръговрата на водата, като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води, поддържат богатство от растения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни, предпазват от наводнения, плодотворните почви около тях са подходящи за земеделие, предлагат добри условия за отдих и туризъм.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 380,2 ха, представляващи 0,32 % от територията на страната. Това са “Атанасовско езеро”,“Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. Всички тези неща научиха  възпитаниците на ОУ„Проф. Иван Батаклиев”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?