32

Ученици мериха сили по умения за справяне с пожари, бедствия и извънредни ситуации

Общинският кръг на Националното ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ се проведе в град Панагюрище, на 22 март, от 10.00 часа в STEM-центъра в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Участваха 4 отбора, съставени от четирима състезатели – ученици от 6 и 7 клас,  от община Панагюрище – ОУ „Двайсти април“, ОУ „проф. Марин Дринов“, СУ „Нешо Бончев“ и  ОбУ „Отец Паисий“, село Попинци. 

Ученическото състезание се организира от Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик и е включено в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 година.

Състезанието проверява  усвоените знанията по изучавания материал от I до VII клас по Програмата на МОН за обучение за действия при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и оказване на първа помощ.

Състезателите решаваха индивидуални тестове, включващи 30 въпроси, групирани  в следните раздели: Природни бедствия, Промишлени аварии и катастрофи, Индивидуални и колективни средства за защита, Пожарна безопасност, Сигнали за ранно предупреждение и оповестяване на населението, Неутрализиращи разтвори при замърсяване с амоняк и хлор и Първа помощ. Време за попълване на теста  – 30 минути. Класирането е отборно.

Резултатите бяха проверявани от инсп. инж. Георги Тодоров и  инсп. инж. Марияна Пепелова – инспектори „Защита на населението“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик.

На първо място се класира отборът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ в състав: Станислав Трошанов, Невелина Джамбазова, Божидар Стоименов и Денислава Петришка, с ръководител г-жа Мария Игнатова. Второто място е за СУ „Нешо Бончев“, третото - за ОУ „Двайсти април“, а четвърти са учениците от ОбУ „Отец Паисий“, с. Попинци.

Отборът победител ще представи Община Панагюрище на областния кръг на състезанието, който ще се проведе на 25 април в град Пазарджик.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?