Следвайте ни

Учат 90 000 граждани как да се справят при наводнения

В Бошуля бе открит един от общо шестте специализирани центъра за цялата страна

viber icon

Около 90 000 души - редови граждани, кметове и служители на изпълнителната власт, както и участници в доброволните формирования към пожърната, ще бъдат обучени как да реагират адекватно при наводнения и последиците от тях. Това ще стане в общо шест специализирани центъра за страната, един от които вече функционира в Бошуля. Официалното му откриване бе по-рано днес, а сред гостите бяха началникът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и менестърът на вътрешните работи главен комисар Христо Терзийски.

Подготовката на доброволци в Бошуля вече е в ход, тези дни е приключил курсът на група служители от Кърджалийска област, съобщи комисар Николов. Три от центровата са напълно готови - в София, Пазарджик и Бургас. Работата продължава и по тези в Габрово, Шумен и Враца.

Те са изградени и оборудвани по проект на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, финансиран по ОП "Околна среда". Стойността му е 39 000 000 лева.

В тях ще се обучават както възрастни, така и деца и младежи. Целта е повече хора да имат добра подготовка за правилна реакция при наводения, но е предвидено и обучение за действия при горски и градски пожари, земетресения и други бедствия.

С Министерство на образованието се работи па въпроса тези теми да залегнат по-широко в програмите в училище. По план през специализираните курсове ще преминат около 72 000 деца.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?