32

Туберкулоза по говедата откриха в Стрелча, въвеждат мерки срещу заразата

Първично огнище на заболяване от туберкулоза по говедата е открито в животновъден обект на територията на община Стрелча, съобщават от кметската администрация в града. Проведено е извънредно заседание на  Общинската  епизоотична комисия и са взети решения за въвеждане на мерки за предотвратяване разпространението на заболяването. Те включват редица задължения на собствениците на селскостопански животни и домашни любимци.

Ето какви са ангажиментите на стопаните:
Да не извеждат селскостопански животни и  домашни любимци на територията на община Стрелча, които не са идентифицирани / без ушни  марки или чипове/  и на които не са извършени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните;
Да декларират пред районния ветеринарен лекар  вида, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги предоставят за идентификация, имунизация и диагностички изследвания /в т.ч.туберкулоза/;
Да се извършва дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на животни, места за съхранение на торта и местата за водопои в населените места.
Забранява се провеждането на пазари и изложби на домашни любимци, селскостопански животни и техните продукти на територията на Община Стрелча.
Препоръчително е да се консумира мляко само след термична обработка. Пастирите и собствениците на селскостопански животни и домашни любимци  да предприемат извършване на  лабораторни изследвания , включително на лицата, които са в пряк контакт с животни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?