Следвайте ни

Трябва ли селата да решават кой да е кметът на Пазарджик

 

Тодор Попов е кмет на Пазарджик за четвърти път. Той и неговата коалиция "Новото време" обаче си гарантираха победата на местния вот най-вече с гласовете на хората, които живеят  извън общинския център.

 

Община Пазарджик е 40-ата най-голяма в България и в Топ 5 по площ сред централно разположените. Кметът на Пазарджик управлява територия от 640 квадратни километра, докато пловдивският му колега - едва 102 кв. км. По-малки по площ от Пазарджик са дори общини като Варна и Бургас. 

В Пазарджик по последни данни живеят около 68 000 души, докато в селата на територията на ​общината - други 52 000. По правило обаче в последните години при избори най-ниска е активността в общинския център. Така кой да управлява Пазарджик на практика се решава от хората по селата. Там е и голямата сила на местната коалиция "Новото време", с чиято подкрепа Тодор Попов стана кмет на Общината за четвърти път. Той спечели надпреварата срещу шестима опоненти, като на втория тур победи с 56,11% срещу 41,05% за опонента му Благо Солов. В брой гласове това означава 17 169 срещу 12 561 бюлетини. Откъде обаче е формирана разликата. Проверка на резултатите по секционни комисии показва, че Тодор Попов има огромно предимство по селата.

Тенденцията бе заложена още на първи тур и е особено изразителна при сравняване на резултатите за кандидатите на "Новото време" по места и опонентите им.

Коалицията на Тодор Попов спечели кметските места в 23 от общо 27 селища,

които имат право да си избират управник. В пет села - Величково, Мирянци, Паталеница, Пищигово и Синитово, изборът в полза на "Новото време" бе предизвестен, защото представителите на коалицията бяха единствените кандидати. Така бе и в Добровница, където Гурко Митев от БСП беше без конкуренция. В други 9 пък кандидатите бяха по двама, а хората на Тодор Попов спечелиха още на първи тур 8 села, при това с огромен аванс. Ако предположим, че повечето хора, заложили на кандидатите на "Новото време" за селски кметове, са гласували и за Тодор Попов в надпреварата за Общината, резултатът е ясен - битката за Пазарджик всъщност се решава по селата. Там на първия тур хората на Тодор Попов са получили 10 870 бюлетини (от общо 17 486, което прави 62,2%), а

неговият общ резултат в цялата община на първи тур бе 18 568 гласа.

Сравнението на двете цифри показва, че ако броим само в Пазарджик, предимството на Тодор Попов пред опонентите му никак не е голямо.  

Както е казано обаче, победителите не ги съдят. Изборният закон може и да не е съвсем коректен към гражданите на Пазарджик, защото позволява вотът им да бъде подменен от хората по селата, но едва ли скоро ще бъде променен. Защото има и друга логика - ако кметът на Пазарджик ще разполага с парите от бюджета, които ще се харчат по селата, хората там имат правото да решат кой да ги управлява. 

„Аз съм може би единственият кандидат, който без партийна подкрепа побеждава всички партии, и то не за първи път“, коментира на 3 ноември старият нов градоначалник, след като разбра, че печели четвърти мандат, нещо, което се случва за пръв път в историята на Пазарджик. Резултатите от вота по селата обаче показват, че Тодор Попов на практика си има партия, и то много добре организирана. Защото подкрепа от над 60% (ако броим само вота по селата) напоследък могат да си гарантират единствено от ГЕРБ в най-успешните си общини Стара Загора и Бургас, както и ДПС в своите непревземаеми крепости.   

***

В шест населени места кандидатите за кметове явно бяха толкова силни, че никой не събра смелост да се яви срещу тях на местния вот. Там гласоподавателите можеха или да им дадат гласа си, или да изберат така наречения протестен вот. Втората възможност дава тема за размисъл на Ангел Налбатски от Паталеница например. За него са гласували 354-ма души, или 77,80%, но други 101, или над 22 на сто, са маркирали квадратчето „Не подкрепям никого“. В останалите села си припомниха соца, когато избирахме измежду един кандидат и той логично печелеше с почти сто на сто от бюлетините. На същия принцип Петър Гуглев от Величково взе от първи тур 92,22%, Гурко Митев от Добровница ​- 96,74%, Жоро Панчев от Пищигово ​- 87,99%, Христо Христов от Мирянци ​- 83,91%, Борислав Лазаров от Синитово - 82,67%. Негласувалите за тях също не подкрепят никого. 

Много от колегите им се пребориха за още един мандат при условията на реална конкуренция и с впечатляващ резултат. Такъв е примерът в Росен, където досегашният кмет Васил Рангелов победи от първи тур с 236 гласа, равняващи се на 77,12%, докато бюлетините на двамата му опоненти плюс тези с протестен вот, взети заедно, правят по-малко от една трета от неговия резултат. Подобен успех постигнаха още Костадин Карабончев от Овчеполци, Андон Андонов от Хаджиево, Георги Спасов от Братаница, Митко Хайдуков от Огняново. С впечатляваща преднина, макар и в надпревара с по един опонент, приключиха Светлана Андреева от Гелеменово ​- близо 92%, Георги Цонев от Драгор - той пък освен висок процент спечели десети мандат, Димчо Караиванов от Мало Конаре, Николай Минчев от Сарая, Лиляна Хаджиева от Мокрище, Емануил Христев от Главиница, Иван Янкулов от Звъничево, Димитър Димитров от Ляхово.

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?