Следвайте ни

Тровят кучета със забранени химикали. Кой ги продава?

За месец и нещо само при д-р Асен Павлов са търсили помощ 10-15 домашни любимци

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

Изверги тровят домашни любимци с отрови, които са забранени за свободна продажба. До този извод е стигнал пазарджишкият ветеринарен лекар д-р Асен Павлов, в чиято амбулатория за месец и нещо са търсили помощ стопаните на между 10 и 15 пострадали по този начин животни. Лекарят обяснява, че няма постоянен поток на пациенти с подобни проблеми, но през известно време настъпва нова вълна. Каквато наблюдаваме и в момента. Преди десетина дни няколко кучета бяха отровени в квартал "Запад", само в събота и неделя - нови две, като едното е починало на масата, преди да успее ветеринарят да го прегледа.  

Не сме правили лабораторни изследвания, така че няма как да съм сигурен, но по симптомите съдя, че последните двама любимци бяха жертва на Б58, обяснява
д-р Павлов. Това е аграрен препарат за вредители, отдавна забранен в България. Спаси се само едното куче, благодарение на това, че повърна, а от устата му излезе парче салам с характерни за Б58 синкави участъци. Серията злополуки в "Запад" пък говореше за употреба на "Ланат". Той се предлага, но е от втора категория, не е позволено да се търгува дари в агроаптеките. Кой и как се снабдява, остава най-важният въпрос. Ако има внос, той е контрабанда - и това е редно да се провери.

Д-р Павлов предупреждава, че някои от използваните токсични вещества могат да проникнат и през кожата. Затова съветът му е, когато хората се опитват да спасяват отровено животно, в никакъв случай да ни го докосват с голи ръце. Най-добре - с ръкавици.

Един от последните пострадали е кучето Макс. Собственикът му Вили Кичуков го извел в събота на разходка край Градската градина и градинката на Минералната баня, а като се прибрали, започнало да се гърчи, колабирало. Дали му първа помощ и веднага вдигнали накрак д-р Павлов. Успели да го накарат да повърне споменатия вече салам със синкави петна.

Спасило го е това, че го е погълнало цяло, обяснява Кичуков. Понеже му се караме да не яде нищо намерено, е бързало да се скрие от нас.

В неделя сутринта историята се повторила с друго куче - кокер шпаньол, собственост на панагюрка, живееща в Пазарджик. То не извадило късмет, било сдъвкало смъртоносните хапки и отровата преминала в кръвта му. Починало само за около 40 минути. Последната му фатална разходка била около общината.

Това в последните дни е основна тема на разговор сред стопани с домашни любимци. Поредната вълна на отровени е от Централната градска част. Някои разказват за примамки от салам, тип "Камчия", други - за кренвирши.

Това е голям проблем и не е само на кучкарите, оживено обяснява Кичуков. Може и дете да попадне на примамките, секунда невнимание и ще изяде някое парче. Трябва ли да чакаме да стане нещо такова, за да се раздвижат институциите?!

Кой и с какви мотиви се опитва да разчисти града от бездомните кучета, остава загадка. Пострадалите са убедени, че за да дава толкова пари за отрови, авторът на деянието има икономическа изгода. Каква - предстои да се разбере.

Скитащите четириноги обаче са калени, явно се пазят сами. Бягат, усещат опасността, даже има и такива, които пресичат на зелено, припомня Вили. Домашните спят на чаршафи, но са изгубили природния си инстинкт за самосъхранение. Затова най-често те падат жертва на злосторниците.

Кичуков и групата кучкари този път са решили да не оставят нещата просто така. Скоро ще се съберат, за да подготвят подписка и да я подадат с жалба до полицията. Целта им е да предизвикат разследване, а виновниците да си получат заслуженото. По Наказателния кодекс убийството на животни вече е криминализирано и в случая законът трябва да бъде приложен в цялата му строгост, убедени са потърпевши. Те вече се самоорганизират и правят собствено разследване.

Готови са да обявят и парична награда за всеки, който даде читава информация за извършителите, за да бъдат разкрити колкото се може по-скоро.  

Раздялата с едно куче, гледано в дома ти в продължение на 10-15 години, е равносилно на това да ти почине близък, обяснява още Кичуков. Трагедията е пълна! Не мога да опиша какво изживяхме с жена ми и детето в събота вечер. Преди време имахме същото куче, то обаче почина от генетичен дефект, колкото и да се опитвахме да го спасим. Още една такава загуба щеше да ни срине!/Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?