Следвайте ни

Трима творци издигнаха "мост" към галерия "Георги Машев"

viber icon

На 16 и 17-ти септември трима автори, членове на Дружеството на пазарджишките художници, откриха есенния арт-сезон на 2019 г. с две свои експозиции.
Творбите на Петко Спиридонов, скулптор, и Илия Тончев, живописец, изпълниха голямия салон, а оригиналните инсталации на Константин Анастасов разнообразиха камерната зала на галерия"Георги Машев".
За г-н Спиридонов това е първа самостоятелна ретроспективна изложба с представяне на над двадесет пластики, изпълнени предимно в дърво, на което е признат майстор. Будят интерес темите му, решени в разнолик скулпторен маниер: "Митове и легенди", "Мъжът и жената", "Зачатие", "Любов", "Луна". Загадките на Дао-философията са пресътворени също образно и оригинално. Както всеки мъж, той също отделя нужното внимание на нежния пол, сътворявайки от голяма шивашка ножица еротичен шедьовър, а от бронз - бягаща самодива. Една от силните му теми е анималистичната и няма човек,който да не се е възхитил от темперамента и изящната изработка на Петковите бикове, козли и орли. Повечето пластики са придружени и от филосовски или информативен обяснителен текст, по стар маниер на скулптура, което допълва посланието им.
Невероятно производителният живписец, Илия Тончев, един от малкото художници издържащи се само от изкуството си, представя в експозицията си двадесет и четири картини. Зад гърба си авторът има около шест самостоятелни изложби само в София, пет в Пловдив, по десетина в Пещера и Пазарджик – актив, с който малко художници могат да се похвалят. Основен жанр при Илия е пейзажа, рисуван с масло, най-често в пастелна гама, разнообразена с разиграване на цветни акценти. В тази изложба преобладават зимните картини, които носят някакво характерно Тончево спокойствие, унесеност и лека носталгична тъга към патриархалните времена.
По съвсем друг начин са конструирани абстрактните композиции на живописеца, където се наслагват различни по форма и сила цветни петна , водени от моментните му настроения. Тези неангажиращи платна биха били чудесни акценти за всеки съвременен интериор.
Излишно е да се опитвам да натрапвам мои витиевати арт-анализи в случая, защото всеки човек гледа, но вижда, мисли и възприема различно изложените произведения и точно в това е чарът им. Често езикът е безсилен да обясни излъчването на картините, те просто трябва да се видят лично.
Интересното хрумване на графика, шаржиста и живописеца Константин Анастасов да олюди камерната зала на галерия "Георги Машев" с морски инсталации заслужава адмирации. Представям си колко много часове и дни е бродил авторът по Несебърския бряг, как си е хортувал с прибоя и чайките под жаркото Слънце, докато е събирал привидно безинтересните съчки и корени. Фантазията му после търпеливо и с любов ги е композирала в самобитни пластики с различен обем, визия и излъчване. Основното в тях е посланието за вечност на биокръговрата и трансформацията на материята под поривите на вятъра. Вече много поредни есени художникът Анастасов радва ценителите със своите "морски дневници", всеки път различни и интересни. Четката на Коко, докоснала и няколкото показани платна, също напомня за солени пръски, безбрежна синева и загадъчност.
Хареса ми за завършек една мисъл, казана от Петко Спиридонов при откриване на изложбата му:
"Изкуството е мост от нас към зрителя. По него всеки тръгва с интелекта, възпитанието и опита си, а стига докъдето се простират разбиранията му."

Любопитно е, колко изкушени от красотата хора, ще преминат по "моста" към галерия "Георги Машев" и колко от тях ще станат собственици на късчетата вечност, показани там?

 

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?