32

Три варианта има за почистването на Младежкия дом, всеки със своите недостатъци

Сградата никога няма да върне оригиналния си облик, признават от Общината

Обществено обсъждане с граждани, на което бе запозната обществеността със стъпките, които са предприети до момента във връзка с казуса за почистването на фасадата на Младежкия дом, бе проведено по-рано днес.

„Важно за нас беше да чуем мнението на експертите в Пазарджик - Камара на архитектите, Съюз на архитектите, Камара на строителите – и това да се случи публично“, коментира кметът на общината Петър Куленски.

Беше представено експертното становище на лицензирания експерт-реставратор, назначен по изискване на Министерство на културата, както и резултатите от пробите, направени на терен, за почистване по механичен и химичен път.

Вариантите за почистване на фасадата на Младежкия дом са няколко, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци:

1. Химичен вариант - най-скъп е, действа добре при мрамора, но резултатът не е добър при почистването на варовика заради порите на материала.

2. Механичен вариант (с песъкоструйка ) - най-бързият и достъпен вариант. Недостатъци - отнема се от материала, отварят се нови пори и също се рискува част от плочките да се счупят под натиска на силната струя.

3. Цялостна подмяна на фасадата с мрамор и варовик, най-близък до вложения. Недостатък - ще се наруши автентичността на сградата. Разбира се, това категорично ще оскъпи още повече възстановяването на Младежки дом.

„Всички опции са обсъдени и с автора на Младежкия дом, проф. д.н. арх. Тодор Кръстев, който до последно правеше всичко възможно сградата да не бъде боядисана, поясни още градоначалникът. Не беше послушан. Всички се обединихме около това, че следва да се приложи решение, което е комбинация от няколко от гореспоменатите методи. Мраморът, поради гладката си повърхност реагира добре на химически разтворители, а варовикът може да бъде подменен на места, където не може да се почисти нито по химичен, нито по механичен път.

В стремежа ни да сме максимално открити пред гражданите искаме да отбележим, че доколкото боята е навлязла в порите на материала, както и заради влагането при боядисването на скъпо-струващи грундове, обликът на фасадата никога не може да бъде възстановен на 100% в предишния си вид“.

Стана ясно, че предстоят нови проби на терен, след което от Община Пазарджик ще оповестят резултатите, преди да се вземе крайното решение и да се премине към изпълнение.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?