Следвайте ни

Три номинации от региона за наградите и антинаградите за прозрачност

Болница, гражданка и държавно ведомство са предложенията от Пазарджишко за Международния ден на правото да знам

viber icon

И номинации от Пазарджишка област за Международния ден на правото да знам

За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Сред повече от 40-те номинации има и пазарджишки. Те се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

За гражданин, активно търсещ правата си по ЗДОИ, от Пазарджишка област е номинирана София Ключкова от Велинград, която е председател на инициативен комитет "Да поработим за Велинград". Тя усилено търси не само своите права чрез ЗДОИ, а и правата на съгражданите си. Въпреки че е на 78 години, не спира да подава заявления по ЗДОИ до Община Велинград, РДНСК, ДНСК, Басейнова дирекция-Пловдив, различни министерства, а през тази година благодарение на усилията й прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяваща незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк "Клептуза". Последните заявления по ЗДОИ през тази година, подадени от Ключкова, са за работата на общинската болница в СПА столицата на Балканите, а наред със заявленията, тя пише жалби и отправя питания до НС посредством депутати от Пазарджишкия избирателен район.

За институция, най-добре уредила достъпа до информация е номинирана РИОСВ-Пазарджик, като с отчита и работата й в тази насока през годините, и челните места в рейтинга на ПДИ за прозрачност. Екоинспекцията има регистър на заявленията по ЗДОИ още от 2009-та година, а в момента този регистър е попълнен до 31 август (последното входирано заявление е от 11.08.2020г. и му е отговорено с "Да" на 14.08.2020г.)

В номинациите за антинаградата „Вързан ключ” – за най-абсурден или смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация, попада и МБАЛ „Пазарджик” заедно с УМБАЛСМ „Пирогов” и УМБАЛ „Стара Загора”. Номиниралата ги Фондация Антикорупционен фонд се аргументира, че е поискала през юни тази година от няколко държавни болници достъп до сключените договори за дарения за борба с COVID-19 .Въпросните три болници отказали достъп с мотив, че даренията представляват строго личен акт на дарителя, съдържанието на договорите е конфиденциално, а поисканата информация няма характер на обществена информация по ЗДОИ. Постановените откази са обект на съдебен контрол, като производствата са висящи пред Администртивен съд - София град.

Номинациите и мотивите към тях може да видите на официалната страница на кампанията http://www.righttoknowday.net/ - можете и да се включите онлайн на събитието, като преди това се регистрирате.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?