Следвайте ни

Третият национален събор на теснолинейката ще е с по-скромно участие

viber icon

Макар и с по-скромно участие, Третият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се състои по-късно днес. Заради извънредната ситуация и препоръчаните ограничения обаче на сцената край най-високата гара на Балканите - Аврамово, ще се изяват десетина творчески колектива и индивидуални изпълнители, всички - от България. Очаква се и публиката да не е толкова много, колкото беше в първите две издания на мероприятието, организирано от Гражданско сдружение "За теснолинейката" всяко лято от 2018 година, съобщи един от инициаторите - Кристиан Ваклинов.

Като отговорни хора той и съмишлениците му предварително са съгласували всичко около събитието с РЗИ-Благоевград, на чиято територия попада местността, където ще бъде съборът и имат одобрението на здравните експерти. Там има достатъчно пространство, така че да не се получават струпвания на хора. Осигурени са и дезинфектанти.

"По принцип гостите на провежданите досега събори за теснолинейката не се струпват на едно място, сядат по поляните на групички или със семействата си и слушат хубава музика. Някои тръгват по гората да се разхождат. Така че не очаквам да има проблеми. Молим се само да е хубаво времето, да не вали и да ни позволи да направим още един незабравим празник за почитателите на теснолинейката" - коментира Ваклинов.

Целта на уникалния по рода си събор е да популяризира единствената работеща в България теснопътна линия, спасена от закриване преди години от групата млади ентусиасти в сдружението. Този път по изключение призивът им към хората е по възможност да не се качват на Малкото влакче, а да пътуват със собствен транспорт. Макар да са осигурени 10 вагона и 300 места, не е желателно да се събират големи групи хора в малки и затворени пространства, припомня Кристиан.

Малко след 8,30 часа днес от гара Септември празничната композиция ще потегли от гара Септември. При пристигането си на Аврамово към 11,30 часа ще бъде посрещната от подгряваща програма, а същинското надпяване на талантливи изпълнители ще започне от 13,00 часа. По план ще продължи до късно вечерта, когато празникът ще завърши с лагерен огън и греяно вино.

Ето и обръщението на Гражданско сдружение "За теснолинейката" към участниците и гостите на събора:

Приятели,
Каним Ви на Третия национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”, който организираме на най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, в съботния 8 август 2020 година! 
Нека отново бъдем заедно сред чистия планински въздух на Родопа и Рила, да поиграем хорца и да хапнем вкусна скара сред природата на най-високата точка, достигната от железница на Балканския полуостров. 
Вечерта ще направим голям лагерен огън и ще приготвим греяно вино – така че планирайте да останете до късно! 
Ако искате да бъдете с нас цялата вечер и да изпълните уикенда си с емоции, може да нощувате в курортното село Юндола (7 км от събора), в град Якоруда (15 км от събора), във Велинград (30 км от събора) или на палатка около гарата – без такса! 
Програмата ще бъде съобразена с разписанието на теснолинейката, но апелираме да използвате автомобилен превоз, защото влакчето е с ограничен капацитет, а и моментът е такъв, че трябва да спазваме дистанция.
Вярваме, че и тази година заедно ще направим голям празник за местните хора и за пореден път ще успеем да прочуем теснолинейката и нейните красоти! Очаквайте и изненади през целия ден. 

Напомняме, че всеки от нас като гражданин е длъжен да спазва наложените мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19. 

Очакваме Ви!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?