32

Трети ден гасят пожара край Елшица и Левски, изпепелил 3000 дка площи

Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната преди минути.

Три вертолета участваха в потушаването на пожара през вчерашния ден. Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово последователно в 7.10 ч. и в 7.21 ч. в продължение на повече от 6 часа изпълняваха задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те извършиха общо 93 пуска и хвърлиха повече от 180 тона вода, след което се прибраха в авиобазата. На борда на хеликоптерите бяха представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пазарджик.

Веднага след тях, в 14.54 ч. от авиобаза Крумово излетя вертолет „Кугар“, който продължи гасенето на пожара от въздуха.

Неоценима помощ оказват и екипи от "Асарел-Медет" АД, които с тежка техника прокараха 11 км просеки, благодарение на които бе спряно разпространението на пожара.

Огромният пожар избухна от запалени сухи треви и стърнища. По официално изнесени снощи данни, огънят вече е изпепелил 3000 дка площи, безвъзвратно унищожени са стотици декари гора, има големи щети в земеделски имоти и пчелини.

*Снимки и видео - "Асарел-Медет" АД

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?