32
Следвайте ни

Трета ваксина срещу COVID-19 си направиха медици от Пазарджик

viber icon

Началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева е първият лекар в лечебното заведение, който си постави трета доза ваксина срещу COVID-19. След нея бустерна доза беше поставена и на хирурга д-р Милко Петров и началника на Отделението по урология д-р Пламен Крумов.
„Ваксинирах се отново с ваксината на BioNTech/Pfizer, защото препоръките на научната общност са такива, след като са минали 6, 8 до 10 месеца от първата ваксинация да бъде поставена трета доза. За едни тя се явява подсилваща доза, за хора с намален имунитет, или по-някакъв начин с недостатъчен имунен отговор, а за хора, които са имунокомпетентни и са в рискова група, това се явява бустерна доза. На тези, които се притесняват все още от ваксинацията срещу COVID-19 искам да кажа да вярват в науката. До тук е стигнала - ваксина. Всички доводи за неваксиниране са изключително несъстоятелни и напълно ненаучни. Трябва да се вярва на хората, които са посветили живота си на това. Ваксинирайте се! Така ще помогнете и на нас, за да има по-малко болни, по-малко тежко болни и по-малко починали“, заяви д-р Пишмишева след ваксинацията. Тя съобщи, че в момента в Инфекциозно отделение се лекуват двама пациенти, които са били ваксинирани срещу COVID-19. При единият болестта протича по-леко, с ковид пневмония, но без дихателна недостатъчност. При другият болен заболяването протича тежко, но той се възстановява бавно, тъй като е с много придружаващи заболявания.


„Досега през живота си не съм избягвал нито една ваксинация. През последните пет години си доставям задължително през месец октомври и противогрипна ваксина. Не съм боледувал от пневмонии от няколко години. Страдам от автоимунно заболяване и съм над 68 г., работя в рискова среда и затова реших да се имунизирам за трети път срещу COVID-19”, обясни решението си за поставяне на бустерна доза д-р Милко Петров. Той допълни, че през годините има направени ваксини и срещу Ку-треска, денга и холера. „Имам поставени всички ваксини, които се изискваха при пътуване до Африка и нямам никакви оплаквания от ваксинациите. Затова искам да кажа на хората да не се страхуват и от ваксините срещу коронавирус. Имунизацията е единственият и най-сигурен начин да защитим живота си срещу това заболяване.“, убеден е доктор Петров.


Личен пример даде и д-р Пламен Крумов, който е и сред лекарите, които ваксинират граждани и медици от месец февруари до момента. Той беше и от първите лекари в лечебното заведение, които се ваксинираха с първа доза в края на месец декември 2020г. Д-р Крумов също е убеден, че масовата ваксинация е единственият начин да се справим с пандемията.
Тримата медици бяха ваксинирани от д-р Борислав Церовски от Специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ-Пазарджик.
На този етап се допуска прилагането на реваксинация (бустерна доза) с иРНК ваксина (Comirnaty ) само при лица, които имат завършен ваксинационен курс, независимо от вида и наименованието на приложената ваксина срещу COVID-19.
Реваксинация или бустерна доза ще се поставя след не по-малко от 180 дни от прилагането на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кирил

Кирил

03.10.2021 | 03:38

В науката вярваме. В медицината, също. НЕ вярваме в много от Вас. Причини - хиляди. А тази ваксина е бизнес Просто, бизнес И така е било винаги в съвременния свят. Първо създават болеста, после идва ваксината.. ПС.. Честита трета доза.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?