Следвайте ни

Учители возят децата с колите си до села без рейсове

viber icon

Учители се принуждават да возят с личните си автомобили свои възпитаници до села, останали без превоз след промяната в разписанията на автобусите от Нова година, показа проверка на „Марица“. Проблемът стои най-вече пред населени места извън общината, например Лозен, Ковачево, Боримечково, Левски Елшица.

"Днес ще закарам учениците си до родните им села с личния си автомобил, защото не мога да ги оставя да мръзнат до 19,00 часа, когато е единственият им следобеден рейс по спирките. Някои вероятно ще спрат да ходят на училище, защото до селата им няма никакъв превоз. Във всяка нормална държава учениците пътуват безплатно. Тук такава привилегия нямат. Сега им отнемат възможността да идват на училище дори на свои разноски", разказа пред "Марица" преподавателка в местна гимназия.

При опит да направи справка с представител на транспортна фирма учителката се натъкнала на още по-смущаващ факт. Служителка заявила, че се продават пътнически карти за януари, въпреки че линиите са закрити. 

Това се случва на фона на усилията за привличане и задържане на децата в образователната система и разработването на какви ли не механизми за обхват. Засега няма яснота как ще ходят на училище средношколците от изброените, а вероятно и много други села. 

Кметовете на села са затрупани с въпроси от местните хора какво се случва, а не могат да отговорят. Макар промяната да влезе в сила от 1 януари, нито една от свързаните с темата институции и фирми до момента не е изпратила предупреждение. Така нареченото временно разписание бе публикувано на сайта на Община Пазарджик на 3 януари. От него става ясно, че и в рамките на общината има село, останало без обществен превоз след Нова година - Тополи дол.

"Може да сме 200 души, но не може да ни третират като забравени от Бога, гневно коментира кметицата Петя Бекярова. Има ученици - днес не отидоха на училище. Има работещи - трябва ли да напуснат и да изгубят заплатите си?! Има болни възрастни хора, а в Тополи дол нямаме лекар, нямаме аптека - промяната ги лишава от здравеопазване!"

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай