Следвайте ни

Тодор Попов: Усилията сега ще бъдат съсредоточени и в повишаване стандарта на живот

viber icon

В последните години в Пазарджик се направи толкова много, колкото не е правено в цялата нова история на града. Това каза кандидатът за кмет на община Пазарджик Тодор Попов при представянето на един от ключовите приоритети в програмата си – инфраструктурата и бизнессредата.

Попов припомни накратко свършеното в предишните мандати – ремонтите на централни улици и площади, преасфалтирането на знакови улици като „Пловдивска“, „Болнична“, бул. „България“, цялостният ремонт с разширяване на пътните платна и изграждане на нови тротоари на Цар Освободител”, „Мария Луиза”, „Кочо Честименски”, „Д-р Н. Ламбрев”, „Петър Бонев”, „Мильо Войвода”, мащабните дейности в почти всички крайни квартали – „Запад“, „Устрем“, „Марица“, „Болницата”, „Моста на Лютата”. През следващите 4 години това предстои и в останалите райони – „Ябълките“, „Ставропол“, квартала около „Стефан Караджа“.

„Градът ни придоби нов облик. Който има очи, признава това. Който не вижда, да си спомни какво беше в Пазарджик преди. Парковете на Острова и Стадиона бяха потънали в трънаци. Но тези неща бързо се забравят. Направихме спортни площадки, игрища, фитнеси на открито. Някои вече се износиха от ползване, време е да ги обновяваме. Нямаме самочувствието, че сме решили всички проблеми, но те със сигурност са далеч по-малко. А още по-важното е, че пазарджиклии вече са с различно самочувствие, имат много поводи да се гордеят с града си“.

Ремонти бяха извършени и във всички 31 села на общината, припомни още Попов, като акцентира върху стотиците асфалтирани и чакълирани улици, обновените площади, училища, детски градини, читалища, църкви.

Изготвен е и един от най-важните документи за един град – Общ устройствен план. Предстои приемането му от Общинския съвет още на първата за идната година сесия.

Водеща задача за следващия мандат е изграждането на Западния околовръстен път. Това е най-важната инфраструктурна задача пред нас през следващите години. Тежкият трафик трябва да излезе от града. Пазарджик остана от малкото областни градове без обход. Ослушват се още от централната власт заради изборите, но те ще свършат след 5 дена. Така че, този процес е необратим, заяви Попов. Приключва ремонтът на „Стоян Ангелов”, същевременно започва и цялостен ремонт на околовръстната ул. „Стефан Стамболов“ до границата с Пловдивска област. Средствата вече са отпуснати на АПИ. На основание проекта, който е обявен в Общината и КАТ, ще бъде затворен участъкът Пазарджик-Пловдив и движението ще бъде пренасочено по магистралата.

В плановете за предстоящите 4 години е и изграждането на тротоари. За целта ще бъде създадена специална програма. И още – пълна подмяна на уличното осветление с финансиране по Норвежкия механизъм. Проектът е забавен заради административни пречки, но се очаква до края на тази година сагата да приключи.

Другият важен въпрос е видеонаблюдението. Вече започнахме с 4 важни кръстовища и трябва да го разширяваме през годините, защото е най-добрият профилактичен инструмент за намаляване противоправното поведение на някои наши съграждани, поясни Попов.

Намеренията за Градския пазар са да обновят навесите, да се поставят нови и по-естетични тенти, а мястото да бъде по-защитено по време на зимните студове. Попов категорично отхвърли обвиненията на опоненти, че имотът ще се продава.

„Никой никога не е искал да продава пазара. Пазарът ще си е пазар. Дори да искаме, не може да го продадем, тъй като е публична общинска собственост“, коментира още кметът.

Той обясни, че бизнесът винаги е бил обгрижван от екипа му. Всеки, който е дошъл, е получил необходимото внимание, създадени са му условия, каквито трябва да бъдат. И така ще бъде и в следващия мандат.

„Писна ми да слушам как кметът рекетира фирми, а досега да сте видели някой предприемач или инвеститор да си е отишъл? – риторично попита Попов. Спомнете си какво беше в промишлената зона – пущинак, вижте какво е сега – терените са изкупени и навсякъде се строи, ремонтира“.

Усилията сега ще бъдат съсредоточени в повишаване стандарта на живот на хората в града и общината. Според Попов, доходите на хората се повишават чувствително, проблемът е, че се тръгва от ниска база. Но е убеден, че се върви в правилната посока.

Той обори и твърденията, че градът се обезлюдява, като даде за пример кръговите около моста на Марица вечер към 17,00 часа, когато колите чакат по 10 минути, за да се включат. И отново припомни колко привлекателен е паркът на Острова:

„Кога сме мислили, че хора от София и Пловдив ще идват в Пазарджик, за да си почиват? Местната политика обаче е като една къща. Всичко това трябва да бъде развито. За 10 години ние сме положили едни здрави темели, сега трябва да продължим строителството, докато стигнем до покрива“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?