Следвайте ни

Тодор Попов: Предстои повишение на местни данъци и такси

viber icon

Предстои повишение на местните данъци и такси. За това предупреди кметът на Пазарджик Тодор Попов на редовната сесия на Общинския съвет. Една от темите беше приемането на наредба за тези налози. Проектът й може да се види на сайта на общината, където беше качен месец преди гласуването му.

 

„Това е една от първите стъпки към това ние да предложим на Вашето внимание промяна на местните данъци и такси, заяви пред съветниците Попов. Най-вероятно тази година ще го направим поне още два пъти. С конкретизиране като цяло на концепцията. Защото трябва да направим тази наша стратегия по отношение на родителите на изявени деца и данъците за тях. И второ, защото ние трябва да помислим тази година за един по-цялостен анализ, с който ще искаме да коригираме таксата за битови отпадъци и най-вероятно имотния данък. А за автомобилите да направим малко по-издържана философия кого да облагаме с повече и кого – с по-малко. Така ще имаме възможност да влияем и върху чистотата на емисиите в нашия град. Правим го този анонс, за да няма недоразумения или пък изненади. С оглед на модерницирането на доста от нашите публични услуги ние трябва да ги обезпечаваме. Обезпечаването е с пари, друг начин не е измислен. А парите трябва да дойдат от всеки един от нас. В България всички искаме да се правят много и добри неща, обаче ако може да не плащаме, най-добре. Ама няма как да стане“.

Кметът обясни, че при дейностите с отпадъците сметката въобще не излиза и припомни вече нееднократно заявените си намерения за поетапно увеличаване на таксата, докато се стигне до нивата, достатъчни за обезпечаване на услугата. Той допълни че до края на годината, най-вероятно през ноември, ще имаме работеща сепарираща и компостираща инсталация. В същия срок се очаква да приключи и голяма част от рекултивацията на старото сметище.

Тогава Попов има намерение да представи концепция за това как ще се извършва и обезпечава тази дейност. Както и нова технология за третиране на отпадъци, от която се очаква да помогне за редуциране до минимум на количаствата им. 

„Сметта с всяка година се увеличава, и то чувствително. Което е показател, че ние консумираме повече, допълни кметът. Само община Пазарджик гони 80-90 хиляди тона годишно. Нас ни тревожи, че депото бързо ще се напълни. Дори да направим втора клетка, и тя бързо ще се напълни, защото вече сме регионално депо, а не общинско. Тази сепарираща инсталация ще ни позволи да намалим количествата с 20-30%. Но другите количества ще останат. Затова трябва да търсим решения за третиране, с които да намалим боклука, за да удължим живота на самото съоръжение“.

После градоначалникът заяви, че не може да се съгласи с тенденцията за един хубав автомобил да се плащат 100 лева данък, а за един хубав апартамент – 50, като обясни, че няма логика – по-голямата ценност е имотът, а не автомобилът.

„И всички трябва да разберем, че собствеността е право, а не задължение. Тоест – колкото повече имаш, толкова повече плащаш. Трябва да търсим и баланса на базата на възможностите на хората, разбира се. Нашето увеличение никога не е повече от 20-30 лева в годишен план, защото това е поносимо за всеки един гражданин. Като го разделиш на месеците – по 3-4 или 5 лева на месец. Колкото е една кутия цигари. Никой не може да ме убеди, че това ще доведе до някакъв страшен социален проблем. Но пък ние не можем да поддържаме системата, без да я обезпечим финансово. Няма как да стане“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ася

Ася

02.06.2020 | 21:16

Стига вече не се издържа

Отговори
0 0
Ziko

Ziko

30.05.2020 | 14:05

Тоше!Стига де!

Отговори
1 1
Антонио

Антонио

29.05.2020 | 19:10

Други правят отстъпки намалявания!Нашият Кмет само мисли какво да увеличи какво да продаде?

Отговори
3 0
Иван Вазов

Иван Вазов

29.05.2020 | 11:44

Това го очаквахме, но явно Попов не очаква протести. Е Това го чака. Писна ни от кражбите му и подмолната му работа в Общината

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?