Следвайте ни

Тодор Попов: Повишение с 30% на таксата за смет не е драстично

Искам да го направим за 3 години по 30%, за да може за хората да е поносимо, а не наведнъж със 100%, допълни кметът

viber icon

Свързани новини

Предстоящото увеличаване на таксата за смет с 30% в Община Пазарджик не е драстично, а поносимо. Такова мнение изрази кметът Тодор Попов по време на последната сесия на градския съвет. Острата му забележка бе по повод използването на тази дума в медийни заглавия.
"Положението на общините в следващите години ще е същото, каквото е в момента, заяви Попов. Не може ти да не финансираш една система, която ти предоставя 75% от публичните услуги в страната, да й даваш някакви смешни пари. На Община Пазарджик - осмата по големина в България - й дават 7 милиона лева изравнителна субсидия. Ама ние сме събрали 70 милиона от данъци за държавата в общината. И ни връщат 10%, айде - 20. Това ли е справедливостта? Като цяло сбъркана е философията на финансиране на местната власт. И така проличават проблемите, защото тук живеят хора и като навсякъде искат да ползват по-високо ниво на публични услуги. Но тука трябва да разберем нещо важно - че ние ще имаме по-добри публични услуги, когато имаме по-добро финансиране.
След един месец ще си говорим по темата за такса "Смет" и ще си говорим нещата такива каквито са. Аз ще си кажа моята прогноза за следващите три години и съм я казвал хиляда пъти". 
Кметът подчерта, че не било драстично увеличаване с 30%, а с 300%. По думите му 30 на сто е "обществено поносимо" повишение, то се равнявало на 20-30 лева годишно на човек. 
"И аз затова искам да го направим за 3 години по 30%, за да може за хората да е поносимо, а не наведнъж със 100%. Тогава ще е драстично. Ам да си пишем едни заглавия такива, щото те се четат от хората! Община Пазарджик е нашият общ дом и ние трябва да го поддържаме чист, светъл, добре изглеждащ. Ама това струва пари. Те не падат от небето. С колко се увеличиха разходите - минимални заплати, гориво, амортизации и т.н.? Хубаво е човек да има различно мнение. Аз не казвам, че моето е най-меродавно. Но искам да чуя аргументи. В годините винаги съм бил критикуван - кметът е умен, от критиките ще си намери полезните моменти. Аз съм доказал, че съм умен, защото съм се съобразявал в годините. И продължавам да го правя. Нека един да излезе и да ми аргументира една друга позиция, различна от моята - как ние да постигнем този ефект, който желаем, по друг начин. Тогава ще се съглася с него. Да е по-чисто, да е по-светло, ама да не увеличаваме таксите! Ами откъде да дойдат тия пари? Ами детските градини - ние не сме увеличавали таксите от 18 години. Таксата за детските градини в Пазарджик е най-ниска., щото е 30 лева, на второ дете е без пари. Ама издръжката на дете в тая градина е над 350 лева и се плаща от Общината. И винаги съм се стремял да поддържам едно ниво, което да е поносимо за всички. Обаче има обективни реалности, при които това няма как да стане. Времето, в което живеем в момента, е напрегнато за всички и не е лесно за никого. И всички трябва да сме солидарни, щото на нас, българите, ни куца солидарността".
Припомняме, че планираното още от следващата година увеличение на таксите за битови отпадъци е с 25-33 на сто за битовите потребители в града и селата като този път поскъпване е предвидено и за бизнеса. Дали и с колко, предстои да се обсъжда и гласува в Общинския съвет.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Градски

Градски

02.11.2020 | 03:50

ПЪЛЕН БОЙКОТ.....НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ В ДАНЪЧНОТО.КМЕТА НАЙ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ...ДОСТОЕН ЧЛЕН НА ТИКВЕНАТА ХУНТА .ЗАТВОРА Е НАЙ МАЛКОТО НЕЩО,КОЕТО ЗАСЛУЖАВА.

Отговори
0 0
Кмета

Кмета

30.10.2020 | 17:36

Общината плащала издръжката на децата в градините. Тодоре, стегни се малко, не заблуждавай хората.

Отговори
0 0
Въпрос на гледна точка

Въпрос на гледна точка

30.10.2020 | 14:08

"И всички трябва да сме солидарни, щото на нас, българите, ни куца солидарността" . С цялата "солидарност" в най-голямата криза се сипят призиви да си плащаме местните данъци и такси. А се дават по 150 хиляди да пътува публика за изяви извън града и няколко милиона за спорт. И още куп неща, които може да се спестят поне докато мине кризата...

Отговори
0 0
ДОК

ДОК

30.10.2020 | 13:39

E гати и наглецът е този кмет! Май вече трябваше да е при бай Ставри, а не кмет, отдавна. Да не е сменил партията, като повечето, не от ГЕРБ?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?